Vlad Socor: Rusia vrea statut special pentru Transnistira, lucrând cu guvernarea stăpânită de Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Federația Rusă dorește să condiționeze normalizarea relațiilor Moscovei cu Chișinăul de acordarea unui statut special Transnistriei, lucrând cu actuala guvernare stăpânită de Vladimir Plahotniuc. De această părere este analistul de la Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor, Vlad Socor.

„Dacă urmăriți atent declarațiile lui Dmitri Rogozin în decursul recentei vizite la Chișinău și la Tiraspol, atunci putem descifra scopurile actuale ale Rusiei. Vorbim despre obiective de scurtă durată destul de clar exprimate in declarațiile dlui Rogozin. Prima concluzie este aceea că Rusia intenționează să lucreze – „работать” – un cuvânt cu multe sensuri – să lucreze cu actuala guvernare stăpânită de Vladimir Plahotniuc. Desigur, Rogozin nu s-a întâlnit cu liderul neoficial al Republicii Moldova, cu Plahotniuc, s-a întâlni cu liderii oficiali, dar Rogozin a spus foarte clar că acum avem în Republica Moldova o guvernare stabilă, până acum am avut o guvernare nestabilă, odată pe an se schimba Guvernul și venea alt vicepremier moldovean la Moscova să discute relațiile bilaterale… Era, spune Rogozin în cuvintele sale proprii, era un circ. Acum circul s-a terminat, avem o conducere pe termen lung în Republica Moldova cu care intenționăm să discutăm și să lucrăm – asta este prima concluzie”, spune Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Analistul mai spune că Rusia dorește să speculeze dorința Republicii Moldova de a reveni cu produse moldovenești pe piața Rusiei.

„A doua concluzie tot din declarațiile dlui Rogozin și din întrevederile pe care le-a avut cu guvernarea de la Chișinău: Rusia dorește să speculeze dorința Republicii Moldova de a reveni cu produse moldovenești pe piața Rusiei. Această dorință din partea Republicii Moldova este ea însăși o expresie a eșecului guvernării Republicii Moldova de a moderniza economia, a eșecului de a atrage investiții străine. Anume din cauza acestor eșecuri producția agricolă nu a putut fi îmbunătățită calitativ, nu a putut fi modernizată, ea rămâne necompetitivă, cel mult competitivă pe piața Rusiei, deși și acolo nu cred că mai este competitivă, dar așa își închipuie probabil unii dregători din Chișinău că producția agricolă din Moldova mai este competitivă pe piața Rusiei. Deci, din cauza eșecurilor reformelor, Moldova este constrânsă să se întoarcă pe piața Rusie dacă poate, eu nu cred că poate, dar dacă poate. De aici decurge nevoia politică a Republicii Moldova de a normaliza relațiile politice cu Rusia – aceasta este a doua concluzie care se desprinde din declarațiile și întrevederile lui Rogozin la Chișinău”, mai spune analistul.

De asemenea, Socor spune că „speculând această situație a Republicii Moldova, Rusia dorește să condiționeze normalizarea relațiilor Moscovei cu Chișinăul de acordarea unui statut special Transnistriei din partea Chișinăului”.

„În privința normalizării relațiilor se preconizează o reuniune a Comisiei interguvernamentale ruso-moldave pentru cooperare economică la sfârșitul anului. Această Comisie nu s-a mai întrunit din anul 2012, anume din cauza instabilității politice din Republica Moldova spun rușii, dar și din cauza orientării europene a Guvernelor de atunci a Republicii Moldova. Deci, ar urma să se întrunească această Comisie interguvernamentală ruso-moldovenească la sfârșitul anului 2016, dar cu anumite condiții. Rusia a pus condiții care sunt conținute într-o așa zisă Foaie de parcurs și această Foaie de parcurs include deopotrivă revenirea produselor moldovenești pe piața Rusiei și acordarea unor concesii politice de către Chișinău, Transnistriei. Deci, aici vedeți legătura pe care Rogozin a făcut-o în mod explicit în declarațiile sale între normalizarea politică Chișinău-Moscova și relațiile politice Chișinău-Tiraspol. Foaia de drum conține anume această legătură”, mai spune Vlad Socor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...