Gheorghe Amihalachioaie, invitat să vorbească despre cei aproape 25 de ani de independenţă şi schimbările care s-au produs în domeniile vieţii sociale, spune că la capitolul „justiţie” Moldova are multe de recuperat faţă de alte ţări care s-au desprins de Uniunea Sovietică.

„Sunt judecători care lucrează chiar din ziua independenţei şi până. Sunt judecători buni dar nu depinde de ei. În majoritate, când sunt numiţi, judecătorii sunt numiţi tot cu viziunea unui partid ori a unei persoane sau că este feciorul sau fiica cuiva şi atunci ei se supun acestor opinii”, a spus Gheorghe Amihalachioaie.

Iar cei care merg împotriva sistemului, riscă să fie sancţionaţi, spune Amihalachioaie, dând drept exemplu cazul judecătoarei Domnica Manole, cea care a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr.

„Atunci când un judecător de la Curtea de Apel, Domnica Manole a luat o decizie din punct de vedere juridic corectă, uite a fost intentat dosar împotriva judecătorului. Ce semnal se transmite? Că fiecare judecător o să se comporte aşa sau împotriva unui partid sau a unor opinii”, a declarat Gheorghe Amihalachioaie.

Gheorghe Amihalachioaie mai spune că, cel mai probabil, judecătoarei i s-a dictat ce decizie să ia, doar că aceasta a refuzat să se supună indicaţiilor primite.

„Credeţi că au fost indicaţii? Sunt convins că au fost. Judecătoarea Domnica Manole este în primul rând un jurist de profesionalism înalt, cu caracter şi nu a putut fi influenţată. Şi indicaţiile au venit de la un partid politic ori de la o persoană. Ori de la partid ori de la persoană, nu cunosc”, a spus invitatul emisiunii.

Amintim că, judecătoarea Domnica Manole este cercetată penal pentru decizia de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma DA. Judecătoarea a declarat că a acţionat în strictă conformitate cu legea şi că, de fapt, ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile expuse de ea anterior. În apărarea ei au sărit "Forumul Judecătorilor din România" şi mai multe organizaţii non-guvernamentale. De asemenea, 15 magistraţi de la Curtea de Apel, colegi cu Domnica Manole, au menţionat printr-o declaraţie comună că prin decizia de investigare a judecătoarei Manole, procurorul general şi-a asumat un atentat fără precedent la independenţa justiţiei. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.