Medaliile Republicii Moldova la Jocurile Olimpice, în cei 25 de ani de independență

olimpic7
Foto: Delegaţia Moldovei în Satul Olimpic de la Londra PC: olympic.md

Anul 1992 a fost primul an în care Republica Moldova și-a arborat propriul drapel în cadrul Jocurilor Olimpice de Vară de la Barcelona. Până atunci, sportivii noștri s-au făcut remarcați la olimpiade, reprezentând loturile olimpice ale URSS. Din 1992 și până în 2012, sportivii olimpici din Moldova au reușit să aducă acasă mai multe medalii de aur, argint și bronz. Datele de mai jos au fost colectate în baza informației publicate de către Comitetul Național Olympic și Sportiv al Moldovei.

Barcelona 1992

olimpic1
Tudor Casapu, primul moldovean campion olimpic la un sport individual PC: olympic.md

Jocurile Olimpice de la Barcelona au reprezentat primul test de verificare pentru tânăra conducere a Comitetului Naţional Olimpic, care a delegat un lot de 11 sportivi.

Rezultate: 7 medalii (aur – 2, argint – 1, bronz – 4)

rezult1

 

Atlanta 1996

Delegaţia Moldovei pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta PC: olympic.md
Delegaţia Moldovei pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta PC: olympic.md

Lotul olimpic al Republicii Moldova a participat în premieră cu o echipă, formată din 41 de sportivi, la ediţia Jocurilor Olimpice de la Atlanta. Moldova a fost la această ediţie printre cele 24 de ţări debutante la Jocurile Olimpice.

Rezultate: 2 medalii (argint – 1, bronz – 1)

rezult2

Sydney 2000

olimpic3
Delegaţia olimpică înainte de a pleca la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 PC: olympic.md

În anul 2000, lotul olimpic al Republicii Moldova a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney (Australia) cu un număr de 34 de sportivi. În clasamentul pe naţiuni Moldova s-a clasat pe locul 62 din 199 de ţări participante.

Rezultate: 2 medalii (argint – 1, bronz – 1)

rezult3

Atena 2004

Delegația Moldovei, primită de Președintele țării V. Voronin în ajunul plecării la Atena PC: olympic.md
Delegația Moldovei, primită de Președintele țării V. Voronin în ajunul plecării la Atena PC: olympic.md

Ediția Jocurilor Olimpice de la Atena (Grecia), anul 2004, nu ne-a adus medalii. Lotul țării noastre a fost compus la această ediție din 33 de sportivi. Republica Moldova s-a clasat pe locul 81 din cele 205 ţări participante.

Beijing 2008

Delegația Moldovei defilează pe Stadionul Olimpic din Beijing PC: olympic.md
Delegația Moldovei defilează pe Stadionul Olimpic din Beijing PC: olympic.md

Rezultate: 1 medalie de bronz

După o întrerupere de opt ani, Republica Moldova a revenit cu medalie la Jocurile Olimpice de la Beijing (China) 2008, unde a deplasat un lot de 29 de sportivi.

Boxerul Veaceslav GOJAN din satul Grimăncăuți a cucerit medalia de bronz la categoria 54 kg, cedând un singur meci, cel în compania lui Enkhbatyn Badar-Uugan, care avea să devină campion olimpic.

 

Londra 2012

olimpic6
Anatolie CÎRÎCU şi Cristina IOVU, medaliaţi cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra PC: olympic.md

Rezultate: 2 medalii de bronz 

Cu un efectiv de 20 de sportivi, echipa olimpică a Republicii Moldova a înregistrat rezultate memorabile la Londra. Printre primii zece s-au clasat Ion LUCHIANOV şi Zalina MARGHIEV la atletism, Vasile BELOUS (box), Sergiu TOMA (judo) şi Svetlana SAENKO (lupte libere). Dan OLARU, cel mai tânăr olimpic moldovean, având la ediţia de la Londra doar 15 ani, a debutat spectaculos, el numărându-se printre cei mai buni 9 arcaşi ai lumii.

Medaliile de bronz obţinute de halterofilii Cristina IOVU şi Anatoli CÎRÎCU au contribuit la ridicarea spiritului întregii naţiuni.

Aici puteți vedea rezultatele sportivilor noștri în prima săptămână de competiții de la Rio de Janeiro. Urmăriți evoluția moldovenilor la Rio 2016 pe #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente