Puterile lumii cer Rusiei şi Ucrainei să-şi păstreze calmul: Kremlinul ar fi lansat în ultimile ore peste 60 de atacuri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au ajuns din nou la cote ridicate săptămâna trecută, iar liderii mondiali fac apel la calm în acest punct critic. Nervozitatea a crescut după ce, miercuri, Moscova a anunţat că a dejucat o serie de raiduri armate ucrainene în Crimeea anexată, iar preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că „alege teroarea în locul păcii”, scrie Bloomberg, citat de ziare.com.

Puterile lumii nu au stat departe de acest conflict şi au cerut Rusiei şi Ucrainei să se abţină de la alimentarea unei noi confruntari.

Dar Moscova a spus inclusiv că agenţi ucraineni au ucis doi militari ruşi în Crimeea, însă oficialii Uniunii Europene susţin că nu există nicio confirmare în acest sens. După ce Putin a promis „un răspuns serios” la aşa-zisele operaţiuni ale Kievului în peninsulă, UE a făcut apel la cele două ţări să nu intensifice şi mai mult criza diplomatică ce durează de mai bine de doi ani, când a început conflictul separatist din estul Ucrainei.

„Reiterăm condamnarea şi nerecunoaşterea anexării ilegale a Crimeii. Nu există nicio dovadă concretă care să susţină afirmaţiile Rusiei şi nicio confirmare independentă a acuzaţiilor făcute de autorităţile ruse”, a declarat vineri, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alexandre Polack.

La rândul său, Germania a transmis că ministrul de Externe de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, se va întâlni săptămâna viitoare, în Rusia, cu omologul sau Serghei Lavrov, cu care va discuta despre noile escaladări.

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a vorbit deja cu Lavrov, joi, spunându-i că ambele tabere trebuie să evite amplificarea crizei. Acelaşi apel a venit şi de la Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

De asemenea, vicepreăedintele american Joe Biden a vorbit, vineri, cu liderul ucrainean Petro Porosenko, rugând ambele părţi să evite escaladarea tensiunilor.

Din păcate, însă, noua criză coincide cu o creştere a violeţelor în estul separatist al Ucrainei, unde trupele guvernamentale ale Kievului se luptă cu separatiştii despre care oficialii ucraineni spun că primesc bani, arme şi luptători din Rusia.

Ukraine Today transmite, sâmbăta dimineaţa, că în ultimele 24 de ore, rebelii susţinuţi de Kremlin au lansat 61 de atacuri împotriva forţelor ucrainene, după cum a anunţat chiar armata Kievului. În ostilităţi au fost folosite chiar şi arme interzise de acordul de la Minsk, după cum susţine partea ucraineană.

Între timp, Rusia a amplasat în Crimeea sistemul avansat de apărare antiaeriană şi antirachetă S-400, mişcare programată înainte de escaladarea tensiunilor. De asemenea, Moscova a anunţat că va organiza exerciţii militare, săptămâna viitoare, în peninsulă, pentru a simula răspunsul la un atac cu arme de distrugere în masa, relatează BBC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...