„RM nu a reuşit să construiască o economie compatibilă cu statele din Uniunea Europeană. Or, UE nu poate să accepte un stat care a eşuat din punct de vedere economic. Uniunea Europeană nu crede că poate exista un început al oricăror discuţii atât timp cât nu se îndeplineşte criteriul de la Copenhaga şi criteriul economiei de piaţă”, a declarat Petrişor Peiu, în cadrul unei dezbateri organizate în această seară la Bucureşti, cu tema „Sfârşitul iluziilor; Republica Moldova, între România şi Rusia”.

Un alt participant la dezbaterea FUMN a fost şi scriitorul Val Butnaru, moderator Jurnal TV. „Nu va urma nicio integrare în UE şi în general nu va urma nimic. Voi enumera trei mari scandaluri care au zguduit Republica Moldova şi au compromis parcursul european: 1. Pădurea Domnească, vânătoare de tip mafiot, a fost împuşcat un om, nimeni vinovat. 2. Spălarea a 20 de miliarde de dolari prin băncile din RM, prin hotărâri judecătoreşti, nimeni vinovat. 3. Furtul unui miliard de dolari din trei bănci din RM, nimeni vinovat. Republica Moldova are două opţiuni: fie devine gubernie rusească, fie provincie românească. În opinia mea, singura salvare de hoardele bolşevice este reunificarea”, a menţionat Val Butnaru.

La rândul său, fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a adăugat: „La îndemâna Republicii Moldova au stat toate posibilităţile, la un moment dat. Sigur că unele au fost ratate, unele nu se mai repetă, de unele s-a profitat. Din punct de vedere aspiraţional, variantele mereu există pe masă”.

Moderatorul dezbaterii, sociologul român Dan Dungaciu, preşedinte FUMN, afirmă că este îngrijorător faptul că opţiunea estică în RM creşte. „Nu trebuie să dramatizăm, dar îngrijoraţi trebuie să fim. Vreau să menţionez declaraţia pe care a făcut-o acum ceva timp fondatorul Stratfor, George Friedman: RM până acum nu a luat decizii. Au luat decizii alţii. RM s-a scuzat şi s-a ferit însă. Criza însă va veni. Acum nu e criză, dar când va veni, RM va înţelege că are două de ales între două opţiuni clare: România sau Rusia. Alta nu va avea”, a punctat preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.