Regele Mihai nu a fost prezent la funeralii, rămânând în Elveţia, la recomandarea medicilor.

Funeraliile regale au început în jurul orei 9:30, în Sala Tronului, când au ajuns la catafalc membrii Familiei Regale, urmaţi în jurul orei 10:00 de membri ai Familiilor Regale străine — Rusiei, Austriei şi Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe. 

La catafalc au făcut gardă membrii Casei Majestăţii Sale Regelui, membrii Consiliului Regal, apoi Principesele Regale — Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. A fost prezent şi principele Nicolae.

O slujbă religioasă ortodoxă de înmormântare, desfăşurată în prezenţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), şi a ierarhilor BOR, a fost oficiată de la ora 10:30 la catafalcul Reginei din Sala Tronului. 

Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana, purtat de opt militari a fost scos din Palatul Regal spre Piaţa Palatului. În faţa lui a mers un militar care purta crucea. În spatele sicriului veneau un alt militar, care purta o coroană cu flori albe, unul care purta stindardul Reginei, urmaţi de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu.

În acest timp, bisericile din împrejurimi au tras clopotele.

Oameni de toate vârstele — femei, bărbaţi şi copii — au venit în Piaţa Palatului încă de dimineaţă. Unii — monarhişti declaraţi, cu steaguri, steguleţe şi portrete ale Reginei Ana, alţii — în costume populare sau îmbrăcaţi sobru. La ceremonie au asistat şi mulţi turişti străini.

Semnalul funerar de trompetă a marcat, în jurul orei 11:00, începerea slujbei religioase (recviem).

Alături de Familia Regală au fost prezenţi premierul Dacian Cioloş împreună cu soţia, vicepremierul Costin Borc, membri ai Familiilor Regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor statului din România şi din Republica Moldova, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Rodica Coposu şi alte personalităţi ale societăţii civile.

Recviemul s-a încheiat cu intonarea Troparului Învierii — Hristos a Înviat! 

Finalul ceremoniei religioase a fost marcat de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a început lucrarea muzicală funebră, care a durat până când sicriul a fost pus în maşina mortuară, în aplauzele celor prezenţi, care au aruncat cu flori.
Maşina mortuară, încadrată de 12 jandarmi călare, aşezaţi 6 în faţă şi 6 în spate, a pornit încet, în piaţă răsunând, din nou, clopotele bisericilor din împrejurimi.

Ulterior, cortegiul funerar a plecat spre Curtea de Argeş pe traseul Chitila — Găeşti — Topoloveni — Piteşti — Curtea de Argeş. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localităţi.