SUA cer Ucrainei să evite escaladarea tensiunilor cu Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi i-a cerut acestuia „să se achite de partea care îi revine” în evitarea escaladării tensiunilor cu Rusia, a anunţat Casa Albă. Biden a precizat că SUA au făcut apel la partea rusă să dea dovadă de aceeaşi reţinere.

Serviciile de informaţii ruse susţin că Ucraina a organizat mai multe incursiuni ale unor „sabotori-terorişti” în Crimeea, actiuni care au provocat confruntari armate şi, potrivit Moscovei, moartea a unui agent FSB şi a unui militar rus. In acest context, Kremlinul a procedat la desfăşurarea de sisteme de apărare antiaeriene şi antirachete de tipul S-400 în Crimeea.

Premierul Dmitri Medvedev a catalogat acţiunile Kievului drept „o crimă împotriva Rusiei şi a poporului rus”, adaugand ca preşedintele Vladimir Putin ar putea rupe legăturile diplomatice cu Ucraina dacă nu există alte „mijloace de a influenţa situaţia”.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a făcut, la rândul lui, apel la occidentali să avertizeze Kievul „împotriva unor măsuri periculoase care ar putea avea consecinţele cele mai negative”. În acest context, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care supraveghează evoluţia situaţiei în Ucraina, a anunţat vineri că a sporit numărul observatorilor la nivelul frontierei cu Crimeea.

Ucraina neagă cu fermitate acuzaţiile ruse. În cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de securitate al ONU, Ucraina a cerut Rusiei să furnizeze probe pentru a-şi susţine acuzaţiile, puse sub semnul îndoielii şi de SUA sau NATO, adauga Agerpres.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...