După Italia, Grecia se confruntă cu invazia de imigranţi ilegali, veniţi pe mare. Mii de refugiați sirieni au ajuns zilele trecute pe insula elena Kos. Furioşi că nu au unde să stea şi că nu pot pleca mai departe în Occident, imigranții s-au încăierat între ei, dar și cu poliția locală. Autoritățile grecești care au propriile lor probleme, stăpânesc cu greu situația și sunt tot mai nemulţumiţi, pentru că ţările europene nu se implică în criza refugiaţilor.

Scene halucinante s-au produs pe un stadion de pe insula elenă Kos, acolo unde a fost improvizat un centru de primire pentru mii de imigranți sirieni abia ajunşi în regiune. Bărbaţi, femei şi copii au stat zile în şir la coadă pentru a fi înregistraţi de autorităţile elene, însă la un moment dat mulţimea şi-a pierdut răbdarea şi au luat cu asalt clădirea.

Protestele sirienilor au depăşit incinta stadionului. Ei au blocat mai multe străzi chiar în zona turistică. Poliţia elenă a intervenit în forță pentru a dispersa mulțimea. Insula Kos este una din cele mai apropiate de litoralul turcesc, astfel că numărul refugiaţilor care ajung aici este deosebit de mare. Cei mai mulţi au fugit de războiul din Siria, în speranţa de a primi azil în Europa. Pe insulă se află, în prezent, peste 5.000 de imigranţi ilegali iar alte câteva sute li se alătură în fiecare zi. Autorităţile nu îi pot adăposti pe toţi iar cei mai mulţi sunt nevoiţi să doarmă în corturi sau chiar sub cerul liber, pe plajă.

Situaţia explozivă din Kos este emblematică și pentru multe alte insule greceşti, aflate acum în faţa unei adevărate invazii de refugiaţi. Potrivit ONU, în ultimul an, numărul celor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii care au ajuns în Grecia a depăşit 220.000. Guvernul grec recunoaşte că nu poate controla fenomenul şi a cerut ajutorul Uniunii Europene. Dar puţine ţări europene sunt dispuse să preia o parte din povara găzduirii celor fugiţi din calea războiuluI.