Tehnologia care redă mobilitatea persoanelor paralizate: Opt pacienți au fost puși pe picioare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de oameni de știință din Brazilia au reușit să pună pe picioare opt pacienţi paralizaţi, fără să le facă nicio operaţie. Doar cu ajutorul unui computer şi a unui dispozitiv care imită scheletul uman au reuşit să redea unor oameni ţintuiţi puterea să se mişte din nou. Creierul a făcut minunea, spun savanţii.

Experimentul desprins parcă din filmele științifico-fantastice a început în 2013 în Brazilia cu ajutorul a 20 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări. Pacienţi sunt opt oameni care au suferit leziuni majore ale coloanei vertebrale din cauza cărora şi-au pierdut complet orice simţ în partea inferioară a corpului. După aproape trei ani de ceea ce savanţii numesc „antrenament al creierului”, bolnavii au reuşit performanţe incredibile.

„Unul dintre pacienţi a fost antrenat să-şi imagineze că merge. Semnalele cerebrale au fost convertite în comenzi digitale transmise exoscheletului pe care îl purta. Şi nu doar că mergea cu acest dispozitiv, dar am reuşit să-i inducem senzaţia că nu exoscheletul îl mişcă, ci el este cel care mişcă exoscheletul. A fost ceva foarte realist”, a spus cercetătorul Miguel Nicolelis.

Cu ajutorul realităţii virtuale şi al unei căşti speciale, pacienţii au trăit sentimentul că se plimbă cu picioarele goale prin iarbă sau pe nisip. Sesiunile repetate au reuşit să recreeze ceea ce nicio operaţie chirurgicală n-ar fi putut, conexiunea între creier şi muşchi. Cercetătorii spun că nervii distruşi s-au refăcut puţin ceea ce le-a redat bolnavilor sensibilitatea şi chiar mobilitatea parţială.

„Chiar dacă din punct de vedere medical toţi aceşti pacienţi au fost diagnosticaţi de mai multe ori pe parcursul a peste 10 ani drept paraplegici, nu se puteau mişca şi nu simţeau nimic, poate din punct de vedere anatomic trauma iniţială nu a distrus chiar toate fibrele coloanei vertebrale. Şi datorită programului creat de noi am reuşit să activăm coloana vertebrală prin intermediul creierului”, a explicat cercetătorul Miguel Nicolelis.

Niciunul dintre cei opt subiecţi ai experimentului nu se poate deplasa singur deocamdată, dar cel puţin nu mai sunt toţi imobilizaţi în scaunul cu rotile. Unii se deplasează cu ajutorul cârjelor, alţii chiar au reuşit să conducă maşini şi să se întoarcă la lucru. Evoluţia a fost diferită de la pacient la pacient, dar echipa de oameni de ştiinţă promite să continue cercetările.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...