„Strategia de reformare a sectorului justiţiei se implementează lent. Se menţin unele restanţe majore cum ar fi reforma Procuraturii.  Din 2011 până în 2014 sunt ani deja de implementare, totuşi, nivelul de încredere a societăţii în sectorul justiţiei rămâne, după mine, unul modest.  Potrivit barometrului opiniei publice, din noiembrie 2014, 70% din respondenţi nu aveau încredere sau nu prea aveau încredere în sectorul justiţiei”, a remarcat preşedintele Centrului pentru Prevenire a Corupţie, Mariana Kalughin.

Totodată, autorii studiului atenţionează că situaţia instabilă din sectorul bancar ar putea supune unor riscuri majore implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Este o consecinţă a lipsei voinţei politice şi a iresponsabilităţii autorităţilor, spun specialiştii.

„Fundamentul necesar pentru buna implementare a Acordului de Asociere a fost fisurat şi aceasta va compromite mersul reformelor în 2015.  Mă refer la situaţia din sectorul bancar. Sectorul bancar este decapitalizat şi este expus diferitor şocuri. Nu cred că a fost o perioadă când sectorul bancar a fost mai expus şocurilor decât este acum. Implementarea Acordului de Asociere necesită existenţa unor instituţii robuste, profesioniste şi motivate. În sectorul public, lipseşte un sistem clar de motivare şi de meritocraţie”, a menţionat directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

Raportul de monitorizare a progresului în implementarea planului de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost elaborat cu sprijinul financiar al Fundaţiei „Soros Moldova”.

Pentru realizarea reformelor în sistemul judecătoresc, Uniunea Europeană a acordat ţării noastre 60 de milioane de euro. Primele două tranşe din această sumă, în valoare de peste 28 milioane de euro, au fost transferate în 2013 şi 2014. Restul banilor vor fi oferiţi însă în funcţie de rezultatele obţinute de autorităţi la acest capitol.