Cărţile în mod special, şi nu neapărat ziarele, revistele sau alte surse de materiale scrise, ar putea reduce riscul de deces cu aproximativ 20%, potrivit unor cercetători de la Yale University.

Studii anterioare susţineau că lectura este benefică pentru starea de spirit, pentru somn şi poate chiar ajuta la întârzierea maladiei Alzheimer sau a altor afecţiuni cognitive, însă acest nou studiu extinde beneficiile lecturii şi pentru restul corpului, susţin cercetătorii.

„'Oamenii care spun că citesc cel puţin o jumătate de oră pe zi o carte au un avantaj semnificativ de supravieţuire comparativ cu cei care nu citesc”, a declarat Becca Levy, specialistă în epidemiologie la Yale University, pentru The New York Times.

Pentru cercetarea lor, specialiştii au analizat datele referitoare la obiceiurile de lectură ale 3.635 participanţi la Health and Retirement Study (Studiul privind Sănătatea şi Pensionarea).

Pe baza informaţiilor privind rata de supravieţuire pe parcursul celor 12 ani de la debutul acestui studiu şi adaptând datele privind vârsta, sexul, rasa, educaţia, bunăstarea, depresia şi alte aspecte de sănătate, a rezultat că oamenii care au citit cărţi timp de cel puţin 30 de minute pe zi au avut o scădere a riscului de deces cu 20%.

Un efect similar, dar mult mai redus, a fost observat şi la cei care citesc ziare şi reviste.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate Social Science and Medicine.