Linkuri accesibilitate

Boiko Borisov relansează proiecte energetice bulgare cu Rusia


Boiko Borisov la Sofia
Boiko Borisov la Sofia

Partidul socialist, fost comunist, a cerut întreruperea vacanței parlamentare în vederea ridicării moratoriului asupra proiectului nuclear „Belene” și a sancțiunilor împotrivă Rusiei.

Partidul socialist, fost comunist, a cerut întreruperea vacanței parlamentare în vederea ridicării moratoriului asupra proiectului nuclear „Belene” și a sancțiunilor împotrivă Rusiei. Socialiștii l-au criticat pe premierul Borisov că nu este suficient de activ în privința Moscovei. Propunerea a urmat întâlnirea de la Sankt Petersburg, Putin-Erdogan.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

În ajunul întâlnirii Putin-Erdogan, Bulgaria a încercat să revenă în forța în jocul energetic regional. În urmă unei convorbiri telefonice cu Putin, Borisov a anunțat că există șanse pentru realizarea gazoductului „South Stream”, a centralei atomo-electrice „Belene” și a conductei de petrol Burgas-Aslexandroupolis. Toate cele trei proiecte, la care Sofia a renunțat din diferite motive în perioada primului guvern Borisov, afectează într-un mod direct Turcia. „South Stream”-ul este o alternativă la „Turk Stream”-ul, conducta de petrol va redirecționa spre Grecia exportul de petrol rusesc care acum trece prin strămtorile turcești iar cea mai mare parte din energia electrică produsa la Belene va putea fi exportată în Turcia.

Premierul bulgar a încercat să-l convingă pe Putin să aleagă varianta bulgărească a gazoductului ce va traversa Marea neagră, ocolind Ucraina. El a amintit că tuburile destinate viitorului gazoduct sunt stocate la Burgas și Varna.

La întâlnirea Putin-Erdogan însă a reieșit că Moscova, deocamdată, va putea asigura gaze numai pentru Turcia. Construcția unui gazoduct de tranzit în direcția Uniunii Europene – fie prin Bulgaria, fie prin Turcia va necesita „garanții de fier din partea Bruxelles-ului”.

Convorbirea telefonică Borisov-Putin a avut loc la inițiativă premierului bulgar după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat că proiectele în energetica vor putea fi realizate numai cu respectarea Pachetului energetic 3.

Opoziția de dreapta a văzut în relansarea proiectelor o dovadă a virajului premierului bulgar spre Moscova care a început prin respingerea inițiativei formării unei flote comune cu Turcia și România în Marea Neagră.

„Borisov se pregătește de a guverna în coaliție cu foștii comuniști – principalii susținători ai colaborării cu Rusia în energetica”, consideră analistul Ivo Indjev.

Expertul economic Armand Babikean constată că intrând în baletul energetic rusesc Borisov speră că își va asigura sprijinul simpatizanților stângii pentru alegerile prezidențiale din 6 noiembrie în care el va putea candida.

XS
SM
MD
LG