Cea mai mare din ultimii cinci ani: Recolta de grâu în Republica Moldova a depăşit 1,2 milioane tone

“Agricultorii moldoveni au recoltat anul acesta o cantitate de 1,28 mln tone de grâu. Este cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani și demonstrează că agricultura Republicii Moldova se dezvoltă cu paşi buni”, a declarat miercuri, 10 august, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Eduard Grama, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a menţionat că este un rezultat foarte bun cu o medie pe țară de 3,1 tone la ha. “Este unul din cel mai bun rezultat din ultimii ani. Din cantitatea recoltată, 55-60% va fi grâu alimentar, ce reprezintă 760-800 mii de tone. Necesitatea Republicii Moldova este de 350-400 mii de tone de grâu alimentar.” a spus Eduard Grama.

Potrivit oficialului, anul acesta s-a atestat o creștere la toate culturile cerealiere și leguminoase de grupa I, în comparație cu anul trecut. Astfel, productivitatea medie de grâu la un hectar este de 3,1 tone, în creștere cu 15 la sută față de anul trecut (2,76 tone/ha) și cu 19% comparativ cu media ultimilor cinci ani (2,68 tone/ha).

Circa 60% din grâul recoltat este alimentar. Totuşi, calitatea grâului a avut de suferit din cauza ploilor abundente care i-a „spălat” o parte din gluten.

Ministrul Grama a mai precizat că prețul de achiziție a grâului este în scădere în întreaga lume datorită recoltei bogate. În prezent, pe piața internă un kilogram de grîu poate fi procurat cu 2,20-2,80 lei, în funcție de regiune.

Anul acesta, în Republica Moldova au fost cultivate peste 370 de mii de hectare de grâu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.