11:34:03 29.03.2024
Stiri

Cum un om de afaceri turc a mijlocit împăcarea lui Putin cu Erdogan?

Știri 10.08.2016 17:00 Vizualizări1370 Autor: Ziarul National
Cum un om de afaceri turc a mijlocit împăcarea lui Putin cu Erdogan? zerohedge.com


În ajunul întâlnirii președintelui rus Vladimir Putin cu șeful Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Ankara a dezvăluit numele intermediarului, care a contribuit la reluarea relațiilor diplomatice la cel mai înalt nivel între cele două țări. Negocierile pentru depășirea crizei dintre cei doi lideri au fost conduse de omul de afaceri turc Cavit Çağlar.

Potrivit secretarului de presă al președintelui Turciei, Ibrahim Kalin, „Cavit Çağlar a jucat un rol foarte important” în depășirea crizei dintre Rusia și Turcia, scrie Hurriyet. La rândul său, Çağlar a declarat publicației că nu are nimic de adăugat la cuvintele secretarului de presă al președintelui Turciei.

Dar surse diplomatice de rang superior, care au dorit să își păstreze anonimatul, au povestit Hurriyet care a fost mersul în restabilirea relațiilor dintre Moscova și Ankara. Potrivit acestora, la sfârșitul lunii aprilie 2016, șeful Statului Major General al Forțelor Armate turce, generalul Hulusi Akar, i-a spus lui Erdogan că a găsit un canal prin care să se înceapă negocierile cu Rusia. Generalul i- spus presedintelui turc ca Çağlar are o fabrică de textile în Daghestan.

În 1990, omul de afaceri a fost ministru în Guvernul Suleyman Demirel și era cunoscut cu actualul președinte al Daghestanului – Ramazan Abdulatipov. La rândul sau, Abdulatipov îl poate contacta pe președintele Rusiei prin asistentul lui Putin – Iuri Ușakov.

După întâlnirea cu șeful Statului Major General și Çağlar, pe data de 30 aprilie, Erdogan a dat undă verde pentru reluarea negocierilor cu partea rusă. De atunci, secretarul de presă Kalin, desemnat ca persoană de contact cu Ușakov, a început să lucreze la textul unei scrisori din partea președintelui turc către Putin. Cu ajutorul diplomației neoficiale, exercitate prin Çağlar și Abdulatipov, au avut loc mai multe ediții ale scrisorii destinate lui Putin în lunile mai și începutul lui iunie.

Un rol important în cadrul negocierilor a jucat și conducerea din Kazahstan. Pe 22 iunie, ambasadorul kazah la Ankara, Zhanseit Tuymebaev, l-a chemat de urgență pe secretarul de presă al președintelui Turciei. Atunci, presedintele kazah Nursultan Nazarbaev s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg și i-a spus că Erdogan este gata să trimită o scrisoare în cazul în care președintele rus este gata s-o accepte. Cu toate acestea, liderul turc nu era încă pregătit.

Citiți continuarea
AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md