Linkuri accesibilitate

Tiraspolul insistă asupra convocării de urgență a formatului 5+2 de negocieri pentru a discuta „problema căilor ferate”


Tiraspolul insistă asupra convocării de urgență a formatului 5+2 de negocieri pentru discuții asupra a ceea ce numește problema căilor ferate. Liderul administrației separatiste Evgheni Șevciuk și-a repetat cererea în cadrul unei întâlniri avute miercuri, 10 august, la Tiraspol, cu ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Farit Muhametșin.

Serviciul de presă al lui Șevciuk a anunțat că acesta l-a informat pe ambasadorul rus despre „unele rezultate” ale ședinței din 8 august a consiliului de securitate al autoproclamatei republici moldovenești nistrene dedicate în întregime acestei chestiuni.

Tiraspolul susține că Ucraina ar fi blocat la începutul lunii iunie importul de benzină și motorină pe calea ferată în regiunea transnistreană și că autoritățile moldovene le cer acum importatorilor de carburanți din Transnistria să se înregistreze la Chișinău și să obțină licență.

Tiraspolul califică aceste acțiuni ale Moldovei și Ucrainei drept blocadă, în timp ce Chișinăul și Kievul spun că au readus situația în câmpul legal. Șefa căilor ferate din regiunea transnistreană, Natalia Șulga, a declarat la aceeași ședință a consiliului de securitate că pierderile instituției sunt imense și că o parte din cei 700 de angajați au fost trimiși în concedii fără plată.

Acum o lună, administrația de la Tiraspol a amenințat cu „măsuri aspre” de răspuns la acțiunile Moldovei și Ucrainei, inclusiv prin înăsprirea controlului și impunerea de noi taxe pentru tranzitul de mărfuri al celor două țări, dar și din România.

Tiraspolul s-a plâns că ar putea rămâne fără carburanți și a cerut și sprijinul ministrului german de externe Frank Walter Steinmeier, președintele în exercițiu al OSCE, care s-a aflat în stânga Nistrului pe 26 iulie, și pe care presa transnistreană l-a citat cu declarația că „va lua sub controlul său personal această chestiune”.

Așa-zisa cale ferată transnistreană s-a separat de cea a Republicii Moldova în anul 2004. Atunci, Chișinăul a cerut Ucrainei să blocheze tranzitul feroviar prin Transnistria, însă Kievul a ignorat această cerere, care și altele care au urmat. Marfarele și-au reluat circulația abia în aprilie 2012, urmare a unui protocol semnat de premierul de atunci de la Chișinău, Vlad Filat, și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk.

O altă îngrijorare a Tiraspolului este că Moldova și Ucraina ar fi început deja să pună în aplicare înțelegerea din noiembrie 2015 privind restabilirea unei porțiuni de cale ferată între staţiile Berezino (regiunea Odesa) şi Basarabeasca (Republica Moldova), care va ocoli regiunea transnistreană și va simplifica tranzitul direct de mărfuri pe calea ferată dintre cele două țări.

XS
SM
MD
LG