Medicii au anunţat din ce cauză s-au intoxicat cele 74 de persoane la masa de pomenire din Căuşeni. Detalii

Cele 74 de persoane care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au participat la masa de pomenire din satul Tocuz, raionul Căuşeni, au contactat salmonella. Anunţul a fost făcut de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), care a iniţiat o anchetă pentru a identifica sursa infecţiei.

Instituţia a precizat că, în total, s-au adresat medicului 74 persoane, dintre care 10 copii, cu semne de boală care a evoluat în formă gravă, de gravitate medie şi uşoară. Pentru îngrijiri medicale  69 din ele au fost spitalizate în spitalul raional  din Căuşeni, 3 în Chișinău și  2 din Criuleni.

Ajunşi la faţa locului, medicii au constatat că masa de pomenire a fost amenajată într-un spaţiu special din cadrul incintei bisericii din Tocuz, iar la aceasta au participat 110 persoane.

Bucatele pentru servire au fost preparate în condiţii casnice, la domiciliu, în 8 locuri diferite la rude si vecini, în condiţii insalubre, fără inventar tehnologic  și frigorific necesar.

Deşi pentru prepararea bucatelor nu a fost utilizată carnea crudă, însă bucatele gătite, precum peştele prăjit a fost păstrat – mai mult de 10 ore în beci, toate bucatele au fost transportate şi păstrate la temperatura de cca.30° C şi apoi ţinute mai multe ore pe masă, în localul unde s-a desfăşurat evenimentul, masa fiind servită în 2 prize.

Astfel, în baza anchetării epidemiologice, specialiştii conchid că participanţii la masa de pomenire din satul Tocuz au contractat o toxiinfecţie alimentară, provocată de agentul cauzal Salmonella typhi murium, transmisă prin bucatele gătite în condiţii insalubre la domiciliu, cu abateri de la procedeele tehnologice de manipulare şi condiţiile de păstrare a materiei prime şi bucatelor gătite, precum şi nerespectarea regulilor de igienă alimentară şi igienă personală.

Încăperea unde s-a desfăşurat masa de pomenire se află în gestiunea preotului bisericii din sat, însă nu a fost autorizată sanitar, nu era dotată cu utilaj tehnologic si frigorific pentru prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare. La fel, persoanele care au fost antrenate la pregătirea bucatelor  şi deservire, nu au fost instruite igienic si nu dispun de examen  medical.

Aamintim că 74 de persoane, printre care şi 10 copii, au ajuns la spital cu intoxicaţie, după o masă de pomenire organizată la biserica din satul Tocuz.

Sătenii susţin că bucatele ar fi stat în soare cel puţin trei ore până a la venirea celor aproape o sută de oameni de la înmormântare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.