Cele 74 de persoane care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, după ce au participat la masa de pomenire din satul Tocuz, raionul Căuşeni, au contactat salmonella. Anunţul a fost făcut de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), care a iniţiat o anchetă pentru a identifica sursa infecţiei.
Instituţia a precizat că, în total, s-au adresat medicului 74 persoane, dintre care 10 copii, cu semne de boală care a evoluat în formă gravă, de gravitate medie şi uşoară. Pentru îngrijiri medicale 69 din ele au fost spitalizate în spitalul raional din Căuşeni, 3 în Chișinău și 2 din Criuleni.
Ajunşi la faţa locului, medicii au constatat că masa de pomenire a fost amenajată într-un spaţiu special din cadrul incintei bisericii din Tocuz, iar la aceasta au participat 110 persoane.
Bucatele pentru servire au fost preparate în condiţii casnice, la domiciliu, în 8 locuri diferite la rude si vecini, în condiţii insalubre, fără inventar tehnologic și frigorific necesar.
Deşi pentru prepararea bucatelor nu a fost utilizată carnea crudă, însă bucatele gătite, precum peştele prăjit a fost păstrat – mai mult de 10 ore în beci, toate bucatele au fost transportate şi păstrate la temperatura de cca.30° C şi apoi ţinute mai multe ore pe masă, în localul unde s-a desfăşurat evenimentul, masa fiind servită în 2 prize.
Astfel, în baza anchetării epidemiologice, specialiştii conchid că participanţii la masa de pomenire din satul Tocuz au contractat o toxiinfecţie alimentară, provocată de agentul cauzal Salmonella typhi murium, transmisă prin bucatele gătite în condiţii insalubre la domiciliu, cu abateri de la procedeele tehnologice de manipulare şi condiţiile de păstrare a materiei prime şi bucatelor gătite, precum şi nerespectarea regulilor de igienă alimentară şi igienă personală.
Încăperea unde s-a desfăşurat masa de pomenire se află în gestiunea preotului bisericii din sat, însă nu a fost autorizată sanitar, nu era dotată cu utilaj tehnologic si frigorific pentru prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare. La fel, persoanele care au fost antrenate la pregătirea bucatelor şi deservire, nu au fost instruite igienic si nu dispun de examen medical.
Aamintim că 74 de persoane, printre care şi 10 copii, au ajuns la spital cu intoxicaţie, după o masă de pomenire organizată la biserica din satul Tocuz.
Sătenii susţin că bucatele ar fi stat în soare cel puţin trei ore până a la venirea celor aproape o sută de oameni de la înmormântare.