„Activitatea postului Jurnal TV a fost într-un fel perturbată sub aspectul că deplasarea persoanelor în şi din clădire şi accesul acestora în clădire a fost limitat. În acelaşi timp, lozincile aşa-zişilor protestatari au un caracter de intimidare a activităţii jurnaliştilor, în general, şi a postului de televiziune Jurnal TV, în special. Deoarece solicitarea de a lichida un post de televiziune sau de a retrage licenţa sub pretextul că acesta a expus nişte informaţii critice în adresa unui politician sau a unei persoane cu funcţii de răspundere nu poate fi tolerată într-un stat de drept. Legislaţia instituie expres răspundere penală pentru orice încercare de persecutare şi intimidare a jurnalistului pentru expunerea unei informaţii critice”, a declarat juristul Jurnal TV, Dumitru Pavel.

În aceste condiţii, postul nostru de televiziune a făcut o serie de sesizări către instituţiile abilitate. 

„Jurnal TV a solicitat implicarea instituţiilor de drept din Republica Moldova, pentru a iniţia verificări în legătură cu aceste aşa-zise proteste. În acelaşi timp, Jurnal TV a solicitat concursul instituţiilor străine, ambasadelor şi reprezentanţilor instituţiilor străine în Republica Moldova pentru a se implica la documentarea şi studierea acestui caz şi a nu admite limitarea libertăţii presei”, a adăugat Dumitru Pavel.

Acţiunile manifestanţilor au fost condamnate de preşedintele Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

„Cu siguranţă este mai curând o acţiune politică de intimidare a postului Dvs de televiziune şi într-un fel de inoculare a opiniei publice a ideii că un post de televiziune ar trebui să fie închis sau sancţionat pentru că a exprimat nişte opinii cu care organizatorii acestor proteste nu sunt de acord. Dezaprob cu fermitate orice acţiune de felul acesta. Există legislaţie în Republica Moldova care sub nicio formă nu prevede că după un oricare protest oricât de mic sau mare ar fi acesta să retragă licenţa pentru un post de televiziune. Sper că autoritatea naţională de reglementare în domeniul audiovizualului, CCA, va lăsa fără urmare această petiţie”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Presei Independente.

Petru Macovei a calificat acţiunea de protest organizată de susţinătorii lui Ilan Şor drept una abuzivă.

„Protestele trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia, iar legea spune că nu este admisibil să perturbeze activitatea unor instituţii. Dacă jurnaliştii au fost împiedicaţi să intre în sediu, să-şi exercite meseria, atunci este vorba despre o încălcare şi ar trebui ca Inspectoratul General al Poliţiei şi organele abilitate ale statului să investigheze asta şi să ia măsurile de rigoare. Dreptul la protest este garantat, însă în situaţia în care sunt orchestrate şi organizate nişte proteste cu scopul foarte clar de a intimida un post de televiziune care transmite opinii de alternativă, de opoziţie faţă de putere, mi se pare un abuz”, a adăugat Petru Macovei.

Reprezentanţii Serviciului de presă al Inspectoratului General al Poliţiei nu au fost de găsit pentru comentarii. La rândul lor, reprezentanţii Procuraturii Generale au declarat că nu au recepţionat deocamdată sesizarea Jurnal TV.