Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

„Regionalizarea spitalelor este făcută pe la spatele directorilor instituțiilor medicale. Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat că demarează un proiect pilot de comasare a trei instituții medicale, de la toamnă. Reforma vizează spitalele din Leova, Cimișlia și Hâncești. Declarația a fost făcută la Europa Liberă, iar proiectul despre care vorbește ministru face parte din unul mai amplu de reformare a spitalelor din țară. Directorii spun că au auzit din presă despre regionalizare și că oficial nimeni nu i-a anunțat despre acest lucru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

Ruxanda Glavan nu a explicat de ce anume aceste spitale au fost alese pentru pilotare și nu altele, dacă a fost sau nu efectuat vreun studiu de fezabilitate al clădirilor sau vreun plan de investiții. Amintim că în 2013 un grup de experți străini și locali au elaborat un raport privind regionalizarea câtorva spitale din nordul țării. Era vorba de Edineț, Ocnița, Dondușeni și Briceni. Experții spuneau atunci că cele mai mari probleme ale regionalizării spitalelor ar urma să țină de recalificarea doctorilor.

Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că a acumulat în primele șase luni ale acestui an cu 8% mai puţine venituri decât și-a programat. Într-un comunicat de presă al Companiei scrie că cele mai mari datorii aparțin bugetului de stat, care asigură medical mai multe categorii de cetățeni. Astfel, la 1 august restanțele Ministerului Finanțelor față de CNAM erau de aproximativ 240 de milioane de lei. Adică instituția ar fi trebuit să transfere CNAM-ului în primele 6 luni 1 miliard 379 de milioane de lei, dar a alocat doar 1 miliard 140,4 milioane.

Probozeală publică. Șeful Direcției Sănătate a Municipiului, Mihai Moldovanu i-a certat recent pe toţi directorii de instituţii medicale care I se subordonează. Responsabilul a făcut acest lucru în timp ce prezenta raportul de activitate pe ultima jumătate de an.

Moldovanu s-a arătat nedumerit de rata scăzută a vaccinărilor în municipiu, numărul mare al bolnavilor diagnosticați cu tuberculoză în stadiu avansat și tăinuirea cazurilor de infecții nozocomiale. De asemenea, restanțe mari sunt și la capitolul testării glicemiei persoanelor după 40 de ani și a celor din grupurile de risc.

Și chiar dacă a scăzut și incidența prin tumori maligne, a sporit numărul cazurilor diagnosticate în fază avansată. Mai mult, în timp ce unele spitale se laudă cu reușite în domeniul chirurgiei ginecologice, un număr mare de intervenții îl reprezintă avorturile.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG