Școala Sustenabilității: Ce reprezintă hub-urile primei ediții

În comuna Răzeni, raionul Ialoveni, în perioada 16-18 august 2016 se va desfășura proiectul „Școala Sustenabilității”, organizat de către comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), în colaborare cu Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova) și cu suportul mai multor asociații din diasporă. Deja au fost selectați 20 de participanți dintre cele 106 candidaturi înregistrate din 13 țări, precum: Moldova, Olanda, Canada, Franța, România, Italia, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Anglia, Ungaria și Belgia. Prima ediție a Școlii Sustenabilității întrunește 5 hub-uri de lucru, prin care se vor pune de fapt bazele unor viitoare afaceri sau proiecte sociale de amploare. Despre ce reprezintă aceste hub-uri ne povestesc liderii inițiativelor:

13942167_10154205442477247_654899561_nIon Radu (România), Hub 1. Plastic Reciclat Fantastic: „Propun crearea unui instrument (echipament) pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din masă plastică, ușor de confecționat și folosit în practică de oricine care dorește si are cunoștințe fundamentale în domeniu. Procesul de reciclare a plasticului este unul destul de complicat, de la etape de colectare-sortare și până la obținerea produsului final sunt o mulțime de procese. Pentru început, vom pune accent mai mult pe procesul de pregătire a materiei prime, și anume: colectarea, sortarea, fărâmițarea și spălarea plasticului. Astfel, vom construi un utilaj de fărâmițare a plasticului, un utilaj pentru spălarea fulgilor rezultați în urma fărâmițării, și câteva prese pentru a începe realizarea unor obiecte mai simple.”

13988707_10154205145832247_1684897145_nIrina Zuza (Olanda), Hub 2. Consumăm Responsabil: „Inițativa propusă are ca scop prevenirea irosirii produselor alimentare, precum și susținearea persoanelor social-vulnerabile. Este un proiect de solidaritate socială, dacă doriți, ce are drept scop punerea bazei unei prime bănci de produse alimentare din Republica Moldova. Ne propunem să selectăm familiile și instituțiile beneficiare în baza unor anchete sociale. Banca de alimente va conta mult pe colaborarea cu agenții economici, care vor fi cei care vor decide ce cantitate de alimente reprezintă un surplus.”

Adorina si ana mariana-Maria Eftodi și Dorina Baltag
(Franța/Olanda), Hub 3. Torbița Eco: „Venim să promovăm utilizarea torbițelor eco. Pentru noi, torbițele din material textil sunt un accesoriu extrem de versatil, util, durabil, și, cel mai important, re-utilizabile. Am observat o tendință pozitivă în acest sens în R. Moldova: la diverse evenimente și festivaluri, sunt persoane care deja au schimbat punga de plastic pe torbiță.

La orele de laborator al Școlii, ne propunem, împreună cu echipa formată, să punem bazele unei afaceri sociale și să dezvoltăm un plan de acțiune care vizează, inter alia, toate aspectele tehnice ce țin de confecționarea și distribuirea torbițelor.”

13942354_10154205145577247_852679462_nIon Braga (Estonia). Hub 4. Protejăm-Reflectăm-Salvăm: „Acest atelier de lucru face parte din domeniul securității publice și a antreprenoriatului social, iar obiectivul său este de a crea și promova haine reflectorizante pentru a micșora riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. Este o soluție simplă și practică, pe drept considerată cea mai simplă asigurare a vieții. Reflectorizantul permite, pe timp de noapte, ca pietonul să fie observat la o distanţă de până la 300 de metri de către şofer. În mod obişnuit, un şofer poate să observe un pieton la o distanţă de doar 40 de metri. Planificăm să producem o gamă largă de reflectorizante, iar pentru aceasta este necesară implicarea micilor antreprenori.”

13940022_1408225989194533_94770604_oOleg Chicu (Moldova/Italia). Hub 5. Hârtia 2RE: RE-ciclată & RE-utilizată: „Inițiativa presupune reciclarea hârtiei și propune instalarea tombleroanelor specializate pentru hârtie, colectarea și reciclarea acestora pentru a fi re-utilizate. Scopul inițiativei este în primul rând acela de a organiza colectarea și transportarea hârtiei către fabrica cea mai apropiată din România, sau către un intermediar de la noi din țară. O parte din banii acumulați, în urma vânzărilor, vor fi reinvestiți pentru a mări raza și capacitatea activității, iar o parte va fi utilizată pentru procurarea și plantarea puieților pe terenurile destinate împăduririi. ”

huburi

Proiectul face parte din cadrul Programului de Granturi Diaspora Engagement Hub, realizat cu sprijinul financiar al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.