Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

20 Aprilie, 2024

ANRCETI a postat pe pagina sa web oficială o secțiune nouă dedicată pieței serviciilor poștale

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a postat astăzi pe pagina sa web oficială www.anrceti.md o secţiune nouă  Comunicații poștale, care include mai multe informații utile pentru utilizatorii serviciilor poștale, pentru antreprenorii care activează în acest sector și pentru cei care planifică să intre pe piața serviciilor poștale. ANRCETI a elaborat secţiunea dată în calitatea sa de autoritate abilitată prin Legea comunicațiilor poștale nr. 36 din 17.03.2016 (in continuare - Legea nr. 36/2016) cu funcțiile de reglementare și supraveghere a pieții serviciilor poștale.

Secțiunea postată pe site-ul ANRCETI pune la dispoziția persoanelor interesate informații de bază, într-un limbaj accesibil, referitoare la dispozițiile Legii nr. 36/2016 privind normele şi condiţiile de activitate în domeniul comunicaţiilor poştale, la regulile furnizării serviciilor poştale şi asigurarea accesului la serviciul poştal universal, la relaţiile dintre furnizorii de servicii poştale şi utilizatorii acestui tip de servicii.

Noua secțiune detaliază principalele prevederi ale legii menționate și atribuțiile ANRCETI privind aplicarea acestora, în particular ale celor legate de implementarea în R. Moldova a două proiecte importante: serviciul universal și autorizarea generală în sectorul poștal. Serviciul poştal universal reprezintă furnizarea permanentă a unui set de servicii poştale, de o calitate determinată, în toate localităţile de pe teritoriul ţării, la preţuri accesibile pentru toţi utilizatorii. Prin Legea nr. 36/2016, statul garantează accesul oricărei persoane fizice sau juridice la serviciul poştal universal în condiţii nediscriminatorii.

În noua secțiune a site-ului ANRCETI sunt prezentate setul de servicii din sfera serviciului poștal universal, modul de finanțare a acestui serviciu, cerințele și condițiile pe care trebuie să le asigure ÎS ”Poșta Moldovei”, desemnată prin legea sus-menționată drept furnizor de serviciu poștal universal, la furnizarea serviciilor respective. Astfel, ÎS ”Poșta Moldovei” este obligată să asigure în fiecare localitate cel puţin o colectare de la fiecare oficiu poştal şi punct de acces şi cel puţin o livrare la adresa oricărei persoane fizice sau juridice în fiecare zi lucrătoare, dar nu mai puţin de 5 zile pe săptămână, cu excepţia cazurilor de situații excepţionale. În oraşe, în zilele de sâmbătă, oficiile poştale ale ÎS ”Poșta Moldovei” vor lucra nu mai puţin de 4 ore, iar în zilele de duminică va funcţiona cel puţin un oficiu poştal.

În aceiași secțiune este descrisă procedura de obținere a dreptului de furnizare a serviciilor poştale în baza regimului de autorizare generală, regim care simplifică intrarea pe piață a noilor furnizori de servicii. Acest regim juridic va fi pus în aplicare de ANRCETI, conform prevederilor Legii nr.36/2016, cu începere din 29 octombrie 2016.

Procedura de autorizare generală prevede că orice persoană fizică sau juridică înregistrată în calitate de întreprinzător în R. Moldova care intenționează să furnizeze servicii poștale, înainte de a începe activitatea, trebuie să transmită ANRCETI o notificare cu privire la această intenție. ANRCETI, în cel mult 15 zile de la data transmiterii notificării, va elibera persoanei care a transmis notificarea un Certificat-tip, prin care se atestă depunerea notificării si înscrierea acesteia în Registrul public al furnizorilor de servicii poștale, precum și drepturile și obligațiile furnizorului de servicii poștale. Formularele aferente procedurii de autorizare generală sunt disponibile în noua secțiune a site-ului ANRCETI. Perfectarea documentelor în cadrul regimului de autorizare generală se realizează gratis, iar dreptul de a furniza servicii poştale în condiţiile acestui regim juridic este valabil fără vreo limitare în timp.

Noile atribuții ale ANRCETI în domeniul comunicaţiilor poştale vizează implementarea regimului de autorizare generală în acest sector, supravegherea și controlul îndeplinirii obligațiilor impuse prin lege ÎS ”Poșta Moldovei” și a condițiilor regimului de autorizare generală de către furnizorii de servicii poştale, aprobarea tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal și a tarifelor aplicate pentru utilizarea de către furnizorii poștali a rețelei poștale publice, exercitarea controlului performanţelor serviciului poştal universal şi a controlului respectării standardelor de calitate a serviciilor prestate, examinarea şi soluţionarea reclamaţiilor utilizatorilor de servicii poştale, precum și a litigiilor dintre furnizorii acestor servicii.

9 august 2016

Ultima actualizare: 9/08/2016