Fostul director Moldcell SA, Chiril Gaburici, este acţionar unic la Green Property SRL, companie pe care a fondat-o pe 18 septembrie 2014. Firma, specializată în domeniul agricol, este administrată de Steluţa Andreeva, fiica fostului director al ziarului guvernamental „Moldova Suverană” şi al Editurii „Universul”, Constantin Andreev. 

Steluţa Andreeva conduce şi a doua afacere a lui Chiril Gaburici, firma M-Docs SRL, fondată pe 2 decembrie 2013, la care Gaburici deţine 33% din capital. Parteneri de afaceri îi sunt Gheorghe Nicolăescu, cu 34%, şi Liliana Iliescu, sora lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, cu 33%. 

Halat-Auto SRL, a treia companie a candidatului oficial la funcţia de premier, a fost fondată în 2011 şi are un capital social de 4,6 milioane lei. Firma se ocupă cu vânzări de automobile şi prestează servicii de reparaţie a autovehiculelor. Aceasta este administrată de Vitalie Ganciu. 

Ganciu figurează în calitate de administrator şi în alte două firme care, în activitatea lor, s-au intersectat cu Moldcell SA. Una dintre acestea, SC Autoalternativa SRL, companie la care el este fondator unic, deţine un atelier auto pe str. Valea Crucii din capitală. 

Totodată, potrivit unei Hotărâri de Guvern din august 2012, perioadă în care Vlad Filat deţinea funcţia de premier, SC Autoalternativa SRL a încheiat cu Moldcell SA un acord în baza căruia aceasta a procurat peste 17 ari de la autorităţile locale din şapte raioane, la preţ total de 214 683 de lei, pe care urmau să fie construite staţii de telefonie mobilă GSM. „După modificarea destinaţiei terenurilor agricole în terenuri destinate telecomunicaţiilor, acestea vor fi vândute ÎM Moldcell S.A., pentru folosirea lor ulterioară în scopul dezvoltării reţelei GSM în Moldova”, se menţionează în Nota informativă la hotărârea în cauză

O altă firmă care a prestat servicii similare pentru Moldcell SA a fost şi Moncotel-Service SRL. Unicul fondator al firmei figurează Veaceslav Ursachi, fiul directorului Moldtelecom SA în perioada 2003-2009, Gheorghe Ursachi. Acesta mai este cunoscut şi drept proprietarul fostului club de fotbal FC Ursidos Chişinău. Dar, spre deosebire de Autoalternativa SRL, Moncotel-Service SRL s-a ocupat de cumpărarea terenurilor în doar patru sate din două raioane. 

Şi Mediabox-Grup SRL, companie în care Vitalie Ganciu la fel este administrator şi fondator unic, a făcut afaceri cu Moldcell SA. Mai exact, prin intermediul agenţiei de publicitate pe care o deţine, „Good Media”, a prestat servicii de PR şi publicitate pentru compania de telefonie mobilă. Detalii, AICI

Chiril GABURICI despre companiile partenerilor de afaceri care au încheiat contracte cu Moldcell SA: „Nu le cunosc. Sunt o mulţime de-a companii care au contracte cu Moldcell”.


(click pe imagine)

Rise.md mai scrie că Gaburici locuieşte într-o casă de lux în cartierul Telecentru, estimată de experţii imobiliari la şapte milioane de lei. Locuinţa cu o suprafaţă de 152 m.p., amplasată pe un teren de şapte ari, a fost cumpărată în 2005 de la omul de afaceri turc şi consulul onorific al Republicii Moldova în Turcia, Abdulhalim Ateş.

Totodată, potrivit datelor de la CADASTRU, Irina Gaburici, soţia candidatul oficial la funcţia de premier, deţine cota ¼ dintr-un apartament situat pe str. Podul Înalt din capitală.

Chiril GABURICI: „Trăiesc la bloc, dar am şi casă. Nu am probleme locative”.

Şi Gaburici, şi Ateş, au deţinut funcţii de conducere atât la Moldcell SA, al doilea operator de telefonie mobilă din Moldova, cât şi la operatorul azer Azercell, ambele companii fiind parte din grupul internaţional TeliaSonera, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din regiune.

Pe 14 februarie, Chiril Gaburici a fost desemnat oficial de către preşedintele Nicolae Timofti în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru.