08:42:15 19.04.2024
Stiri

Douăzeci de copii locuiesc printre ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului. Ce solicită ONG-urile pentru drepturile copilului

Social 08.08.2016 20:44 Vizualizări1874 Autor: Ziarul National
Douăzeci de copii locuiesc printre ruinele unei clădiri din centrul Chișinăului. Ce solicită ONG-urile pentru drepturile copilului Unimedia


Mai multe organizații neguvernamentale pentru drepturile copilului sunt indignate de felul în care autoritățile tratează problema celor aproximativ 20 de copii care locuiesc printre ruinele unui bloc din apropierea fostului hotel „Național” din centrul Chișinăului.

Șapte organizații neguvernamentale au semnat un apel prin care condamnă „inacțiunea și ineficiența autorităților abilitate prin lege și, respectiv, plătite din bani publici să reacţioneze în cazurile de violare a drepturilor fundamentale ale copiilor, în particular de a fi protejați de abuz, neglijare și exploatare, dreptul la un mediu familial, dreptul la un minim de existenţă şi un trai decent, dreptul la educaţie şi protecție față de influențele dăunătoare”.

„Solicităm autorităţilor să comunice public despre măsurile care sunt întreprinse, la fiecare etapă, privind îmbunătăţirea situației copiilor care trăiesc în ruinele blocului din apropierea fostului Hotel „Naţional” din Chişinău. Obligaţia de a lua măsuri ţine de competențele prevăzute de legislaţie şi responsabilităţile asumate pe plan internaţional, în așa fel încât să se asigure implementarea holistică a drepturilor copilului și a principiului interesului superior al copilului. Ne adresăm tuturor autorităților care au competențe în protecția copilului să evalueze amploarea fenomenului și să identifice soluțiile alternative celor existente la moment, care nu sunt eficiente în asigurarea protecției acestui grup de copii. Solicităm soluționarea problemei copiilor străzii în mod prioritar, inclusiv prin dezvoltarea programelor/serviciilor specializate”, se arată în apel.

ONG-urile din domeniu îi solicită Primăriei Chişinău să-și asume, în calitate de autoritate publică locală, cu atribuție de autoritate tutelară, responsabilitatea pentru fiecare copil prezent în teritoriul municipiului, în special, cei în situații de risc și să ofere, imediat, plasament și asistență necesară, inclusiv psihologică, acestor copii.

Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei i se cere să ofere Primăriei municipiului Chișinău suportul necesar, pentru plasamentul şi asistenţa acestor copii în particular și a copiilor străzii în general. Iar pe termen lung să acţioneze constant şi eficient, în conformitate cu obligaţiile asumate public nivel național și internațional.

Semnatarii apelului îi solicităp și Ministerului Afacerilor Interne să asigure identificarea precoce și referirea copiilor străzii în conformitate cu mecanismul de cooperare intersectorială, respectând procedurile prietenoase copilului, iar Oficiului Avocatul Poporului - să depună toate eforturile necesare pentru a aduce subiectul privind necesitatea protecţiei drepturilor copilului pe agenda autorităţilor şi a opiniei publice.

Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Asociaţia pentru Abilitarea Copilului şi Familiei „AVE Copiii”, Alianţa ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, Asociaţia Civică Internaţională „Hyde Park” și Organizaţia „Copil, Comunitate, Familie” consideră că lipsa de reacţie în acest caz concret va duce la crearea de precedente periculoase.

„Invităm societatea civilă, autorităţile, inclusiv organele de drept şi cele de protecţie socială, să iniţieze şi să participe la dezbateri publice privind modul în care se reacţionează în situaţii de risc pentru copii. Totodată, amintim despre existenţa Liniei fierbinţi „Telefonul Copilului” – 116 111, la care pot apela atât copii, cât şi maturi, pentru a anunţa despre orice abuz comis asupra copiilor sau situaţie de risc în care se găsește un copil. Serviciul activează non-stop, gratuit şi anonim.

Menționăm că, recent, în mass-media autohtonă a fost făcut public un reportaj în care apăreau copii care își duc traiul într-o mizerie de nedescris într-un bloc părăsit din centrul Chișinăului, iar autoritățile pasau responsabilitatea de la unele la altele. Organizațiile neguvernamentale din domeniul drepturilor copilului s-au mai arătat îngrijorate de „modul neprofesionist” în care a fost reflectat cazul în mass-media și atenționează asupra necesității asigurării protecției copilului în cadrul reportajelor difuzate, prin respectarea confidențialității datelor cu caracter personal al copiilor și respectarea demnității și drepturilor copiilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md