În Moldova se lansează un centru pregătire a specialiștilor pentru instalațiile de Biogaz

dozator
Foto: biogazul.ro

Potrivit Ministerului Educației, în Moldova se lansează Centrul de Formare a Tehnicienilor pentru stații de Biogaz, unde vor fi pregătiți specialiști calificați pentru dezvoltarea și operarea fabricilor de Biogaz. Acesta urmează să fie inaugurat până la finele acestui an la Colegiul de Ecologie din Chișinău, în cadrul unui proiect-pilot de parteneriat cu o companie germană.

Un Acord preliminar în acest sens a fost discutat luni, 8 august 2016, în cadrul unei ședințe de lucru dintre reprezentanții Ministerului Educației, Colegiului de Ecologie și compania germană Kuntschar&Schluter.

Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a salutat această inițiativă și a menționat că energia regenerabilă reprezintă o prioritate a economiei naționale și contribuie la asigurarea independenței energetice a țării. „În continuare vom analiza perspectivele acestui proiect de parteneriat, precum și detaliile procesului de instruire, pentru a ne asigura că dezvoltăm un curs academic cu adevărat util și relevant, atât pentru elevi, cât și pentru economie”, a spus Cristina Boaghi.

Potrivit reprezentanților companiei Kuntschar&Schluter, în prezent în Republica Moldova funcționează patru uzine de producere a Biogazului, care este utilizat pentru obținerea energiei electrice și termice. Compania și-a propus extinderea rețelei uzinelor de Biogaz pe teritoriul Republicii Moldova, iar proiectul de parteneriat cu Colegiul de Ecologie vine să pregătească specialiști calificați în acest domeniu, cu perspective de angajare.

Directorul Colegiului de Ecologie, Alexandru Mariț, a menționat, în context, că instituția de învățământ cu sprijinul partenerilor din Germania va dezvolta un modul interdisciplinar„Dezvoltarea, operațiuni de instalare și mentenanță a uzinelor de biogaz”, va elabora un curriculum pentru acest profil profesional și va pregăti cadrele didactice. Patru profesori de la Colegiu urmează să plece întro vizită de studiu în Germania deja în toamna anului curent.

La rândul său, compania Kuntschar&Schluter, care reprezintă un consorțium de companii germane specializate în acest domeniu, va susține dotarea Centrului cu echipament și utilaje de profil, precum și schimbul de experiență și bune practici dintre specialiștii moldoveni și cei din Germania, în vederea managementului de lungă durată a Centrului de Formare a Tehnicienilor pentru stații de biogaz.

Proiectul de parteneriat se va desfășura timp de un an și jumătate, perioadă în care vor fi instruiți circa 60 de elevi.

Colegiul de Ecologie este unica instituție de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova care asigură formarea profesională a tehnicienilor din domeniul ecologiei. Anual instituția pregătește în jur de 200 de specialiști în domenii precum ecologia și protecția mediului ambiant; geodezie, topografie, cartografie; gospodăria și protecția apelor; meteorologie; servicii anti-incendiare; silvicultură; turism și piscicultură.

Proiectul de parteneriat cu compania Kuntschar&Schluter va permite Colegiului de Ecologie să-și extindă oferta educațională în domeniul energiei regenerabile și Biogazului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente