Mergi la Olimpiadă? Ce trebuie să faci pentru sănătatea ta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jocurile olimpice de vară au început, vineri, la Rio de Janeiro. Orice călătorie în străinătate implică un risc de îmbolnăvire, cu atât mai mult călătoria în Brazilia, epicentrul infecţiilor cu virusul Zika.

Medicul Martin Centron, directorul Diviziei globale pentru migraţie şi carantină din cadrul Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor din SUA a răspuns intrebărilor adresate de jurnaliştii erbmd.com referitor la atitudinea şi riscurile de sănătate pe care le presupune acum o călătorie în Brazilia la Jocurile olimpice de vară.

Ce vaccinuri sunt necesare pentru a călători în Brazilia?
Este nevoie ca toţi călătorii să fie la zi cu vaccinurile obligatorii, inclusiv cu imunizarea anuală împotriva gripei. Cei mai mulţi ar trebui să vaccineze impotriva hepatitei A şi febrei tifoide. Cei aflaţi la risc – merg în Brazilia pentru a avea relaţii sexual, a-şi face un tatuaj sau se ştiu consumatori de droguri injectabile – ar trebui să ia în considerare vaccinarea împotriva hepatitei B, iar cei cărorra le place să interacţioneze cu animalele să-şi facă vaccinul antirabic. Multe dintre probele care compun Jocurile olimpice au loc la Rio sau în apropierea acestui oraş, deci nu este niciun risc de febră galbenă sau malarie, însă în funcţie de intinerariul celor care merg în vacanţă, acestea sunt alte două pericole de sănătate, astfel că ar fi bine să urmeze tratamentul medicamentos profilactic împotriva malariei şi să se vaccineze împotriva febrei galbene.

Ce alte riscuri mai există?
Cele obişnuite, de indigestie sau intoxicaţie alimentară, diaree, precum şi bolile transmise prin ţânţari cum este Zika.

Ar trebui să avem la noi antibiotice în caz de diaree?
Aşa numita „diaree a călătorului“ este una dintre cele mai banale afecţiuni. Se poate evita consumând doar apă îmbuteliată şi mâncare doar gătită şi servită fierbinte.

Dar despre înot?
Câteva din locurile de îmbăiere din jurul oraşului Rio au fost depistate ca fiind contaminate. Călătorii ar trebui să se îndrepte către acele locuri pe care autorităţile braziliene le-au declarat ca fiind sigure, să-şi acopere eventualele tăieturi sau zgârieturi cu bandaje şi să evite pe cât posibil să înghită apă.

Ce este nevoie să ştim despre Zika?
Virusul Zika este o infecţie asimptomatică, ca urmare multă lume nu-şi dă seama că a fost infectată. Dacă este vorba despre o femeie însărcinată, prezenţa virusului Zika determină microcefalie şi alte defecte la naştere. Este de asemenea o legătură între acest virus şi sindromul Guillain-Barre (boală neurologică rară, autoimună, în care sunt afectaţi nervii periferici).

Pot călătorii să prevină bolile transmise prin intermediul ţânţarilor?
Călătorii pot reduce acest risc prin evitarea ciupiturilor, astfel că se impune purtarea unor haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi frecventarea acelor spaţii dotate cu aer condiţionat. Ar trebui să aibă asupra lor un spray impotriva insectelor. Pentru că Zika se transmite şi pe cale sexuală, călătorii ar trebui să utilizeze prevervativul sau să se abţină de la a face sex în zonele unde virusul este prezent. Călătorii care au partenere însărcinate ar trebui să utilizeze şi ei prezervativul sau să nu facă sex, o vreme chiar şi după întoarcerea din Brazilia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...