Numărul persoanelor care au ajuns la spital după ce au participat la o masă de pomenire în satul Tocuz, raionul Căuşeni, a ajuns la 63. Între timp, autoritățile desfășoară investigații pentru a depista care a fost cauza intoxicării.
Specialiştii ANSA au stabilit că bucatele au fost preparate în condiţii casnice în opt gospodării diferite și au fost servite într-un loc neautorizat şi neasigurat cu condiţii elementare de igienă. Aceștia au mai constatat lipsa reţelei de apeduct, sistemului de canalizare, utilajului frigorific, fapt ce a constituit principala cauză la apariţia toxiinfecţiei alimentare, potrivit ANSA. La fel s-a constatat că majoritatea produselor alimentare utilizate la prepararea bucatelor au fost de provenienţă casnică, iar persoanele implicate la prepararea bucatelor nu dispun de carnete medicale şi instruire sanitară.
Concomitent, s-a stabilit încălcarea desfăşurării procesului tehnologic de prepararea a bucatelor, inclusiv nefiind asigurat regimul termic necesar pentru păstrarea produselor alimentare. Nu se cunoaşte nici starea de sănătate a persoanelor implicate în procesul de preparare a bucatelor.
Specialiştii ANSA au prelevat probe pentru investigaţii de laborator. Starea de sănătate a persoanelor spitalizate la moment este medie şi uşoară.