Cu un an în urmă, după alegerile prezidenţiale, 17% din populaţie ar fi dorit ca Putin să conducă Rusia până în anul 2024. Dar acum numai 22% mai vor să-l vadă reales preşedinte în anul 2018, 55% dintre cei intervievaţi pronunţându-se ferm că doresc un alt preşedinte, iar 8% l-ar prefera pe actualul premier, Dmitri Medvedev.

„Dorinţa de a vedea o nouă figură politică creşte”, explică Aleksei Grajdankin, directorul adjunct al institutului Levada, care a realizat sondajul. „El nu trebuie să fie neapărat dintr-o altă tabără politică, un comunist sau un liberal: este de ajuns să fie unul nou”, explică acesta, confirmând că „majoritatea populaţiei aprobă în continuare activitatea lui Putin, dar starea de saturaţie creşte”. „Nici măcar nucleul lui electoral nu mai susţine ideea unui Putin de neînlocuit, un Putin veşnic”, remarcă sociologul citat. 'În ţările democratice această saturaţie dispare după noi alegeri care aduc la putere o forţă politică alternativă. Dar nu este cazul Rusiei, aşa că starea de oboseală se acumulează', mai explică Grajdankin.

Este pentru prima dată când ruşii, care nu mai aprobă ideea concentrării întregii puteri în mâinile lui Putin, devin majoritari, numărul acestora începând să crească din anul 2007.

Cât priveşte atitudinea faţă de liderul de la Kremlin, tot mai mulţi ruşi folosesc expresii moderate, precum: „nu am nimic rău de spus” (30%), „neutru” sau „indiferent” (22%), ceea ce arată că emoţiile vii dispar şi devin tot mai pragmatice, constată sociologul rus.

Dar alţii nu sunt surprinşi de rezultatele acestui sondaj, cum este cazul analistului politic Igor Bunin, în opinia căruia adevăratul electorat al lui Putin reprezintă numai 25% din populaţie, iar ceilalţi îl susţin din inerţie ca urmare a lipsei unei alternative, temându-se de haos.