Platforma Demnitate și Adevăr face apel către societate și cheamă oamenii la proteste

1
Foto: publika.md

Platforma Demnitate și Adevăr face apel către societate să iasă la proteste masive. Partidul cheamă în mod repetat opoziția și societatea civilă să se ridice la acțiuni masive împotriva puterii. Anunțul l-a făcut printr-o declarație de presă. Apelul privind organizarea unui protest masiv al întregii opoziții împotriva conducerii, a fost făcut recent și de către liderul Partidului Nostru.

În textul declarației, Platforma Demnitate și Adevăr invocă mai multe motive pentru aceste proteste, precum: guvernarea încalcă drepturile fundamentale ale oamenilor la liberă circulație și întruniri; justiția și toate organele de forță sunt controlate în totalitate; ancheta jafului secolului la noi în țară bate pasul pe loc;  eliberarea lui Ilan Shor.

Prin aceste proteste platforma dorește să obțină căderea regimului actual și organizarea unui scrutin prezidențial liber și corect, după care, în foarte scurt timp,  să fie organizate alegeri parlamentare anticipate și resetarea cardinală a întregii clase politice.

Mai jos puteți urmări în întregime declarația partidului:

 

DECLARAȚIE

Platforma Demnitate și Adevăr este o emanație a mișcării protestatare a poporului Republicii Moldova, care a luat start din 25 ianuarie 2015 și a fost ultimul și principalul mijloc de luptă pentru eliberarea statului din captivitatea unui regim oligarhic criminal. În perioada 2015-2016 au fost organizate zeci de proteste, la care au participat zeci și sute de mii de oameni.

Din păcate, pînă în prezent scopul nostru fundamental de a întoarce țara cetățenilor nu a fost realizat, dat fiind faptul că guvernarea mafiotă, care a uzurpat puterea în stat, este absolut ruptă de interesele poporului și ignoră în mod cinic faptul că este detestată de peste 90 % din populație. Totodată, menționăm că anume datorită protestelor masive din septembrie 2015 – ianuarie 2016, care au consolidat întreaga societate, indiferent de apartenență etnică, limbă vorbită și opțiunile geopolitice, regimul l-a sacrificat pe Filat,  iar Plahotniuc nu a devenit prim-ministru și guvernarea a întors poporului dreptul la alegerea directă a Președintelui.

Imediat după evenimentul din 24 aprilie 2016, Platforma Demnitate și Adevăr a făcut un apel către societatea civilă și opoziție cu solicitarea organizării unui protest împotriva guvernării antipopulare, care să fi unit toate forțele reformatoare.
În iunie 2016, după ce Guvernul nocturn Plahotniuc-Filip a venit cu proiectul de lege care prevede ca cetățenii Republicii Moldova să plătească dublu suma miliardului furat, Platforma Demnitate și Adevăr a chemat toată societatea la consolidare și proteste de amploare în cazul în care legislativul ar încerca să voteze legea menționată, precum și a recurs la semnarea de către cetațeni a unei petiții împotriva acestui document imoral și antipopular. Drept rezultat, adoptarea proiectului de lege a fost amînată.

Platforma Demnitate și Adevăr, în toată perioada 2015-2016, a fost consecventă, niciodată nu a plecat de pe baricadele marilor proteste și nu o singură dată a subliniat că un protest masiv pașnic non-stop, organizat de către toate forțele antioligarhice, care în prezent se bucură de cel mai mare sprijin din partea populației, ar pune capăt regimului criminal.

După ce la puterea a revenit unei majorități parlamentare, încropită în cîteva zile de Plahotniuc prin șantaj și corupere, situația în țară s-a agravat și mai tare.

În prezent, toată puterea este concentrată în mîinile conducerii unui partid, care a fost votat de doar 15 % din alegători.  Guvernarea încalcă drepturile fundamentale ale oamenilor la liberă circulație și întruniri, intimidează opoziţia şi populaţia în general prin arestările arbitrare și abuzive ale protestatarilor şi iniţierea dosarelor penale împotriva demnitarilor incomozi.

Prin metode de şantaj şi corupere  primarii şi consilierii locali din alte partide sunt impuși să adere la partidul democrat.  Societatea tot mai mult este cuprinsă de o atmosferă de frică și disperare.

Toată justiția și toate organele de forță sunt controlate în totalitate de către beneficiarul atacurilor raider și furtului miliardului, uzurpatorul puterii din Republica Moldova, individul cu dublă identitate și cel puțin triplă cetățenie, Vladimir Plahotniuc.

Utilizînd pîrghii economice  ilegale, inclusiv rabatul comercial de circa 80 la sută pe piața publicitară din audiovizual, măsluirea datelor cu privire la audiență, controlând totalmente Consiliul Coordonator al Audiovizualului și chiar prin recurgerea la amenințări directe a jurnaliștilor incomozi, puterea încearcă să elimine ultimele instituții mass-media libere și independente.

Guvernarea, avînd monopol asupra televiziunilor cu acoperire naţională, intoxică populaţia prin propaganda „succeselor” sale mai mult decât îndoielnice şi linşează opoziţia indezirabilă regimului.
Ancheta jafului secolului la noi în țară bate pasul pe loc, iar principala unealtă a devalizării sistemului bancar,  Ilan Shor se află în libertate.

Totodată, în SUA și alte state a fost inițiată ancheta pe marginea  sustragerii rezervelor valutare ale  Băncii Naționale a Moldovei și spălării de bani, în cadrul căreia sunt vizați Plahotniuc, Iaralov, Platon, Shor și Filat.

Economia țării este în mare declin. Datoria de stat creşte vertiginos, și este estimată pentru 31 decembrie 2016 la cifra  de circa 56 mlrd. lei ( aproximativ 50 % din PIB sau aproape două bugete de stat). De două ori s-a micşorat nivelul investiţiilor directe în economia Moldovei. Pensia medie și salariul minimum pentru bugetari nu acoperă nici 75 % din strictul necesar de existență. De 2,5 ori au fost majorate amenzile. Începînd cu anul 2017 cu aproximativ 10 % vor crește tarifele la energia electrică, o bună parte din care sunt plătite de populația Moldovei în buzunarele lui Șevciuc și Plahotniuc.

Zilnic sute de persoane părăsesc țara, întrucît nu pot suporta  genocidul social.
Pornind de la cele expuse mai sus, Platforma Demnitate și Adevăr cheamă în mod repetat opoziția și societatea civilă să se ridice la acțiuni masive împotriva dictaturii instaurate de gruparea criminală și califică drept oportun apelul privind organizarea unui protest masiv  al întregii opoziții împotriva dictaturii Plahotniuc, care a fost făcut recent și de către liderul Partidului Nostru.

Considerăm că o asemenea acțiune de amploare, bine organizată de toate forțele politice antioligarhice și susținută de întreagă societate, are șanse majore să se soldeze cu căderea regimului actual și organizarea unui scrutin prezidențial liber și corect, după care, în foarte scurt timp,  să fie organizate alegeri parlamentare anticipate și resetarea cardinală a întregii clase politice.

Platforma Demnitate și Adevăr este gata să participe la organizarea acestui protest și cheamă societatea civilă și alte partide, care doresc  în mod sincer scoaterea țării din captivitate, să se alăture”.

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente