03:25:58 25.04.2024
Stiri

Proiect de MILIOANE implementat de UE în satul Molovata Nouă

Social 17.02.2015 16:42 Vizualizări4483 Autor: Galina Munteanu
Proiect de MILIOANE implementat de UE în satul Molovata Nouă


Zi de sărbătoare pentru locuitorii din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Aceștia s-au adunat dis-de-dimineață în fața noului sediu al Oficiului Medicilor de Familie, care și-a redeschis astăzi ușile.

„Este o bucurie pe care nu o putem descrie în cuvinte. Parcă mă simt mai sănătoasă”, ne spune bucuroasă Eugenia Dolban din Molovata Nouă. „Oficiu nou avem, reparat din bani europeni, dar ce facem cu medicamentele care se scumpesc de la o zi la alta? Pe cine din Europa să mai chemăm să ne ajute să rezolvăm și această problemă?”, se întreabă mătușa Eugenia.

Circa patru mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, dintre care peste o mie și jumătate din satul Molovata Nouă, au acces la servicii medicale de calitate odată cu modernizarea Oficiului Medicilor de Familie. Acesta a fost inaugurat astăzi după o reconstrucţie efectuată din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Oficiul Medicilor de Familie deserveşte populaţia din cinci localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi se află în fostul sediu al primăriei, construit cu 61 de ani în urmă. „Până acum, serviciile medicale erau prestate în condiţii precare. Vaccinarea populaţiei din regiune, consultarea femeilor însărcinate, a nou-născuţilor, persoanelor în etate şi chiar a persoanelor afectate de tuberculoză sau alte boli contagioase avea loc într-un singur birou. Oficiul se afla într-o stare deplorabilă, iar cu forțele proprii n-am fi reușit niciodată să-l reconstruim”, a spus primarul satului Molovata Nouă, Valeriu Sandul.

Uniunea Europeană a acordat peste o sută de mii de euro pentru reconstrucţia instituţiei, adică peste două milioane de lei. Din aceşti bani a fost înlocuit acoperişul, renovat interiorul şi exteriorul instituţiei, au fost reabilitate instalaţiile termice şi electrice, sistemul de ventilare, reţelele interne şi externe de alimentare cu apă şi canalizare, au fost schimbate uşile şi ferestrele, s-a efectuat termoizolarea faţadei şi amenajarea teritoriului.

Lucrările de reconstrucţie au durat aproximativ 6 luni. De asemenea, cu asistenţa financiară a administraţiei raionului Dubăsari, Oficiul Medicilor de Familie a fost dotat cu echipamentul necesar. „Ne-au fost create toate condițiile ca în Europa, numai să muncim acasă. Muncesc în acest sistem peste 40 de ani și am trecut prin multe. În asemenea condiții bune încă nu am apucat să lucrez”, susține asistenta medicală din localitate, Eleonora Gațcan.

Asistența Uniunii Europene pentru raionul Dubăsari nu se opreşte aici. Pe parcursul ultimilor doi ani, raionul Dubăsari a beneficiat din partea Programului UE-PNUD de peste un milion de euro pentru realizarea a 12 proiecte de infrastructură socială.

Acum un an, Molovata Nouă a beneficiat de asistenţă financiară şi pentru reconstrucţia grădiniţei din localitate. Datorită asistenţei în valoare de 94 de mii de euro, au fost îmbunătăţite condiţiile de educaţie, a fost mărită capacitatea grădiniţei cu 20 de locuri şi au fost create șase noi locuri de muncă.

Aceste doua exemple fac parte din cele 41 de proiecte de infrastructură socială, care sunt realizate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene în cadrul acestui program de promovare a încrederii, care contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții a peste 120 mii de oameni de pe cele două maluri ale Nistrului.

Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de peste zece milioane euro, bani acordați de Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md