Usatîi: După prezidenţiale, Plahotniuc va propune ca 51 de deputați să fie aleşi în circumscripții uninominale

Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a lansat sâmbătă, 6 august, un apel către partidele de opoziţie privind organizarea unui nou protest. Într-o postare video de pe Facebook politicianul anunță că protestul urmează a fi organizat cel mai probabil la finele lunii august-începutul lunii septembrie.

Potrivit lui Renato Usatîi, după alegerile prezidenţiale, prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc ar preconiza să propună modificarea Codului Electoral și introducerea sistemului mixt de alegere a deputaților în Parlament. Drept consecinţă, 51 de deputaţi vor fi aleşi în cadrul circumscripţiilor electorale uninominale.

În opinia liderului Partidului Nostru, noul sistem îi va permite lui Vlad Plahotniuc să-şi întărească ş mai mult puterea în stat, dat fiind faptul că din cei 51 de deputaţi aleşi în baza sistemului uninominal 30 vor fi „oamenii lui Plahotniuc”.

„După alegerile prezidențiale, va propune să fie introdus sistem electoral mixt al alegerilor parlamentare. Adică, se presupune că din cei 101 deputați, jumătate vor fi aleși în cadrul circumscripţiilor electorale uninominale. Ce înseamnă aceasta? Plahotniuc dorește să obțină 10 mandate pe lista de partid, iar din cei aleși uninominal, drept exemplu alegerile locale unde distrugeau oponenții folosind sume enorme, va avea încă 30 de mandate. Iată 40 de mandate din cei 101”, a declarat Usatîi.

În aceeaşi postare, Renato Usatîi susţine că „în goana după putere”, Vlad Plahotniuc va fi susţinut şi de primarul de Orhei Ilan Shor. „Plahotniuc şi Shor au decis să acapareze puterea în totalitate în Moldova”, a spus Usatîi, precizând că cel mai probabil în 2017 vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

În final, politicianul a declarat că va discuta cu alte partide de opoziție să iasă la un protest de proporţii. „Nu trebuie să așteptăm ca Plahotniuc să ne conducă ca pe o turmă de oi”, a adăugat el.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.