Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Acțiunile Băncii Naționale după reținerea…

Acțiunile Băncii Naționale după reținerea a doi angajați

parlament.md

Banca Națională a Moldovei (BNM) va colabora cu organele de anchetă în dosarul penal, deschis la 2 august curent, pe fap­tul negli­jen­ței în ser­vi­ciu, admisă în peri­oada 2010-2014, de doi șefi de direcție ai BNM și fosta viceguvernatoare Emma Tăbârță, care ar fi con­di­țio­nat spă­la­rea a circa 20 de miliarde de dolari din Fede­ra­ția Rusă prin inter­me­diul Moldinconbank.

Serviciul de presă al instituției precizează că BNM a luat act de acțiunile demarate de procurori, va colabora cu aceștia, dar nu va face comentarii publice referitor la cauza penală pentru ca investigația să fie obiectivă.

„Banca Națională a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției. BNM se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă.”, se arată într-un comunicat al BNM.

La 5 august, pro­cu­ro­rii Anti­co­rup­ție au reținut un fost vice­gu­ver­na­tor al BNM și doi șefi actu­ali de departamente ai insti­tu­ției, într-un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu, admisă în peri­oada 2010-2014, care ar fi con­di­țio­nat spă­la­rea a circa 20 de mili­oane de dolari din Fede­ra­ția Rusă prin inter­me­diul băncii Moldinconbank. Banii au tre­cut prin tranzit în con­turi cores­pon­dente des­chise în Mol­din­con­bank de către bănci din Fede­ra­ția Rusă. Înca­sa­rea bani­lor ar fi fost posi­bilă din cauza înde­pli­ni­rii ne­co­res­pun­ză­toare a atri­bu­ți­i­lor de ser­vi­ciu de către anga­ja­ții BNM, care este enti­ta­tea de supra­ve­ghere este obli­gată să între­prindă măsuri pen­tru a iden­ti­fica posi­bile acțiuni de spă­lare a bani­lor. Deși, numele persoanelor reținute nu au fost făcute publice, surse pentru ZdG au confirmat că este vorba despre Emma Tăbârță, ex-viceguvernatoarea BNM, Matei Doho­taru, direc­to­rul Depar­ta­men­tu­lui supra­ve­ghere ban­cară și Vla­di­mir Țur­can, direc­tor al Depar­ta­men­tu­lui regle­men­tare și autorizare, care ante­rior a ocu­pat func­ția de șef al Depar­ta­men­tu­lui supra­ve­ghere ban­cară.

Cei trei se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Temei pentru reținerea lor au servit și declarațiile unor martori, a precizat astăzi Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 329, alin. 2, lit, b), Cod Penal, suspecții  riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice până la 10 ani.

Vedeți aici ce avere are fosta viceguvernatoare a BNM, reținută de CNA.