Reacția BNM, după reținerea celor trei persoane din conducerea băncii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi șefi de direcție din cadrul BNM și un fost vice-guvernator au fost reținuți în această dimineață de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA, pentru că au permis tranzacții suspecte în valoare de 20 de miliarde de dolari, anunță șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Banca Națională anunță că a luat act de acțiunile demarate de organele de anchetă în ceea ce privește doi angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției și spune că se abține de la orice comentarii publice referitoare la cauza penală, însă va colabora cu organele de anchetă pentru ca investigația să fie obiectivă.

Cei reținuți sunt fostul vice-guvernator al BNM Ema Tăbârță, directorul Departamentului supraveghere bancară Matei Dohotaru și directorul Departamentului reglementare și autorizare Vladimir Țurcan.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, cei trei reținuți, angajați ai BNM, au admis neglijență în serviciu, care a cauzat urmări grave. Mai exact, aceștia au neglijat tranzacții dubioasă din Federația Rusă prin Moldindconbank.

„Temei pentru reținerea acestor persoane a servit neglijența în serviciu, care a cauzat urmări grave. Fiind în subdiviziunea BNM și responsabili de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor nu au întreprins acțiuni față de Moldindconbank, care a permis să aibă loc tranzacții suspecte în proporție de 20 de miliarde de dolari. Banii au trecut prin tranzit în conturi deschise la Moldincombank de bănci din Rusia”, a declarat Morari.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă 6 ani de închisoare cu interdicția de a ocupa anumite funcții timp de 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...