Recensământ 2014: S-au procesat 57,6 % din totalul chestionarelor. Când vor fi disponibile rezultatele finale

re_71441300-700×394

Din aprilie curent, Biroul Național de Statistică a demarat procesarea datelor de la Recensământul populației și al locuințelor din 2014. La data de 4 august erau procesate 57,6% din total chestionare, fiind finalizată procesarea datelor pentru 12 raioane și municipiile Bălți și Chișinău.

Potrivit BNS, procesarea datelor are loc prin metoda introducerii manuale, care presupune introducerea în variantă electronică a tuturor datelor (text, numere, bife) din chestionarele completate la Recensămînt. Concomitent cu introducerea datelor din chestionare, operatorii codifică întrebările cu referire la localitate, țară, apartenență etnică, limbă, religie. În acest proces sunt implicați circa 200 operatori, care activează în 2 schimburi de luni pînă sîmbătă. Zilnic se introduc datele din circa 21 mii chestionare. Avantajul procesării manuale comparativ cu metoda de scanare a chestionarelor constă în faptul că aceasta are la bază un soft public (gratis) pentru introducerea datelor de la recensăminte elaborat de Biroul de Recensăminte a SUA, care necesită doar anumite ajustări a aplicației conform chestionarelor de la RPL 2014. Mijloacele financiare pentru ajustarea acestui soft fiind oferite de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. BNS a recurs la această soluție dat fiind că nu a fost posibilă identificarea mijloacelor financiare pentru elaborarea aplicației IT pentru scanarea chestionarelor. Procesarea manuală nu afectează calitatea datelor introduse, însă necesită mai mult timp.

BNS precizează că rezultatele Recensământului 2014 vor fi disponibile la finele lunii decembrie. Următoarea etapă va include activități de analiză a datelor și calculare a indicatorilor, după care elaborarea informației necesare pentru diseminarea rezultatelor finale: generarea tabelelor, elaborarea graficelor, hărţilor, note și rapoarte informative. Rezultatele RPL vor fi diseminate nu doar la nivel de țară, dar și la nivel de Unități administrativ teritoriale de nivelul I (raion) și nivelul II (oraș, sat), pe anumite categorii distincte de populație, grupe de vîrstă, sexe, etnii, etc. În luna martie 2017, Biroul va prezenta public rezultatele finale ale Recensămîntului 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente