Dodon îi propune o alianță lui Ghimpu: Gaburici nu va face nicio p…!

Liderul PSRM, Igor Dodon, i-a chemat astăzi pe Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin să formeze o majoritate temporară pentru a vota un șir de măsuri care să remedieze situația de pe piața valutară și sistemul financiar. El a acuzat PDM și PLDM, precum și Banca Națională, că acționează doar în interesele unor oligarhi.

”Cu Filat și Plahotniuc îi clar, cu PD și PLDM. Dar ceilalți, împreună cu noi, aveți 58-59 de mandate. Haideți mâine în ședința în plen a Parlamentului să punem subiectul ăsta în discuție. Mâine, nu poimâine. Nu arde cu Gaburici aista, că n-o să facă nicio p… Avea să spun ce. N-are el idee ce poate să facă acum. Îl duce de mână încolo-ncoace și face pe ”umnîi vid”. Nu știe el cum să rezolve problemele aceastea”, a declarat Dodon.

”Mihai Fiodorovici Ghimpu, prima dată mă adresez la dumneavoastră: nu-i vorba de interesul socialiștilor sau al altcuiva, îi vorba de interesul oamenilor. Oamenii sunt la limită. Urgent acuma – intervenții din rezerva valutară, urgent – compensări pentru oamenii care au luat acuma credite în valută și s-au trezit cu 50% mai săraci”, s-a adresat Dodon către liderul PL.

Dodon declară că statul să pompeze 400-500 de milioane pe piața valutară pentru a opri creșterea cursului și a preveni panica în rândul populației. A doua măsură pe care o propune liderul PSRM este stoparea speculațiilor de la casele de schimb valutar și la unele bănci prin intermediul unui control administrativ. ”Mergeți și verificați: au euro, au dolari? De ce spun că n-au dolari și ridică automat panica printre oameni?”, a sugerat socialistul.

De asemenea, Dodon a declarat că BNM a obținut în acest an un profit de 1 miliard de lei în urma deprecierii monedei naționale și a propus ca acești bani să fie folosiți pentru achitarea dobânzii pentru creditele în valută ale agenților economici, dar și ale persoanelor fizice. Mai mult decât, liderul PSRM afirmă că statul își permite și trebuie să compenseze până la 20% din valoarea acestor împrumuri.

Pe termen mediu, Dodon spune că Moldova are nevoie de remitențe și exporturi care să aducă valută străină în țară, iar pentru asta are nevoie de ajutorul Federației Ruse. ”Vreți, nu vreți, o să trebuiască să vă așezați la masa de discuții cu rușii”, a declarat socialistul.

În ceea ce privește declarațiile de astăzi ale guvernatorului BNM, Dodon a spus că se aștepta ca Dorin Drăguțan să-și dea demisia și a arătat presei o pereche de cătușe pe care, potrivit lui, merită să le poarte Drăguțan. ”Să fi fost Talmaci, așa probleme nu aveau să fie!”, a mai adăugat socialistul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.