Linkuri accesibilitate

Calea Ferată a Moldovei, 145 de ani: „mergem puțin mai greu prin țară, dar sperăm că vom depăși aceste momente”


Câteva sute de oameni s-au adunat astăzi la Palatul de Cultură al Feroviarilor pentru a sărbători 145 de ani de când teritoriul actualei Republici Moldova a fost traversat pentru prima dată de un tren. Dar festivitățile organizate cu prilejul Zilei Feroviarului nu au fost neapărat un motiv de bucurie pentru toată lumea. Mulți angajați ai Căilor Ferate se plâng de restanțe la salarii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

La Festivitatea de astăzi au fost invitați angajații cei mai loiali întreprinderii, iar câteva zeci dintre aceștia au primit medalii speciale, care fac trimitere, de o manieră poetică, la obârșia foarte veche a căilor ferate din Moldova.

Peste zece mii de angajați ai Întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” au moștenit împreună cu gloria de pe timpuri o sumedenie de probleme.

Despre acestea preferă să-mi spună Aurelia, angajată la „Calea Ferată din Moldova” de peste 20 de ani:

„Îmi fac griji pentru ce se întâmplă acum la Calea Ferată. Cea mai mare problemă sunt reținerile la salarii. Chiar dacă acum primim bani lunar, totuși s-au acumulat restanțe pentru patru luni. Unii angajați și-au dat demisia pentru că oamenii trebuie cumva să câștige bani pentru familiile lor.”

Europa Liberă: Astăzi ați vorbit despre salarii?

„Nu, pentru ce? Vă spun sincer, vorbesc acum cu dumneavoastră și nu știu ce va fi mâine. Astăzi pot fi decorată, iar mâine concediată.”

Trenul Ungheni-Chișinău
Trenul Ungheni-Chișinău

Luna trecută, zeci de angajați ai întreprinderii au protestat la Basarabeasca pentru că nu și-au primit salariile. Totuși, în ciuda nemulțumirilor și protestelor, oamenii par a fi departe de a-și primi banii. Șeful CFM, Iurie Topală, nu știe când se vor găsi resurse financiare și dă vina pe situația din regiune:

„Problema la restanțe la salarii există, cu părere de rău. Nu am putut să îndeplinim toate angajamentele pentru că nu depinde direct de noi, dar depinde de situația geopolitică și situația economică în țară.”

Pe lista de probleme, cea mai stridentă este uzura locomotivelor sovietice fabricate încă în anii '80, după care sunt invocate problemele de infrastructură. Iar de unde bani pentru modernizare dacă nu sunt nici pentru salarii. Toată speranța, spune șeful CFM, este la băncile europene care și-au arătat disponibilitatea de a acorda mai multe credite pentru locomotive noi, dar și pentru modernizarea căilor ferate.

Iurie Topală: „Noi acum avem probleme pe infrastuctură și mergem puțin mai greu prin țară, dar sperăm că vom depăși aceste momente, vom repara. Sperăm că vom avea și trenuri mai confortabile. Avem deja modernizate cinci bucăți. Sperăm că abia acuma vom moderniza, după cum cunoașteți avem un grant de la Banca Europeană de Investiții și BERD, 105 milioane de euro care ne vor ajuta să reorganizăm și să restructurăm întreprinderea.”

Iurie Topală
Iurie Topală

Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost semnat încă în 2014 de fostul premier Iurie Leancă. Deși au trecut doi ani de atunci, banii nu au ajuns încă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, acordat la începutul anului, Iurie Topală spunea că aceștia vor ajunge după ce guvernanții vor îndeplini toate condițiile pentru creditare, printre care și reformarea instituției. Potrivit șefului CFM, asta ar însemna și schimbarea actualei forme juridice, de exemplu din întreprindere de stat în societate pe acțiuni.

Din cele peste 100 de milioane de euro, BERD-ul ar urma să ofere 52, restul sunt așteptate de la Banca Europeană de Investiții cu care Cale Ferată din Moldova a terminat negocierile pentru semnarea contractului abia în luna iunie.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG