(VIDEO) Moldova, subiect de știri la televiziunile din America: Plahotniuc nu doar controlează Moldova, statul îi aparține

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După articolele de pe site-ul revistei Forbes, Republica Moldova devine un subiect tot mai des abordat în presa din Statele Unite ale Americii, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc este actorul principal aflat în vizorul jurnaliștilor americani.

Jurnaliștii de la One America News Network au dedicat o ediție a emisiunii „Tipping Point” Republicii Moldova, pe care o consideră cel mai corupt și „captiv stat” din Europa.

„Moldova este un stat controlat de oligarhi, iar cel mai important dintre ei este un tip care are un nume aproape imposibil de pronunțat – Vlad Plahotniuc”, a declarat Ariel Cohen, cercetător la Atlantic Council, care a relatat despre jaful din sistemul bancar și rezervele din Banca Naționala.

„Se spune că acest oligarh nu doar că ar controla statul, ci că statul chiar îi aparține”, a punctat la rândul său Liz Wheeler, realizatoarea talk-show-ului.

„Așa e. Noi îi spunem ‘stat capturat’. Atunci când un oligarh sau mai mulți controlează Parlamentul, sistemul bancar și îl transformă într-o mașinărie de spălat bani. Ei controlează restaurante, companiile de distribuție a gazului. Totul este controlat de către domnul Plahotniuc. Acum se derulează o investigație a autorităților americane împotriva domnului Plahotniuc, acest tip care a golit rezervele băncii centrale” a mai spus Cohen.

Cercetătorul american a vorbit și despre prezența lui Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, în SUA, acolo unde colaborează cu autoritățile americane în cadrul acestei anchete. Potrivit acestuia, Veaceslav Platon, care este arestat în prezent în Ucraina, a fost „mâna dreaptă a lui Plahotniuc.

„Plahotniuc și Filat, fostul premier pe care Plahotniuc l-a băgat acum la pușcărie, au deschis Moldova pentru banii mafiei ruse, pentru banii dictatorului Gaddafi, pentru banii murdari din întreaga lume. Acești bani au fost spălați prin sistemul bancar din Moldova”, a mai spus Ariel Coehen.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...