Expert-Grup: Iată patru bănci din Moldova cu cea mai mare transparenţă a acționariatelor

Cele mai transparente instituții bancare din Moldova, din punctul de vedere al acționariatelor, sunt BCR Chișinău, Eximbank  – Gruppo Veneto Banca, Mobias Banca – Groupe Societe General și ProCredit Bank. Acestea au dat dovadă de o ”transparență foarte înaltă, iar despre marea majoritate a acționarilor există volume mari de informații publice care confirmă calitatea și valoarea lor pentru bancă”.

Date în acesr sens au fost incluse în ratingului transparenței și calității acționarilor băncilor comerciale făcut public joi de Centrul Analitic Independent ”Exper-Grup”,

Potrivit acestuia, şi alte trei bănci, Moldova-Agroindbank, FinComBank și Comerțbank demonstrează un ”nivel înalt de transparență, există un volum semnificativ de informație despre majoritatea acționarilor băncii”.

Despre Victoriabank, Energbank, Moldindconbank studiul Expert-Grup arată că nivelul de transparenţă este mediu, iar despre unii acționari există puțină informație publică sau ei nimeresc în unele grupuri de risc.

În cazul EuroCreditBank nivelul de transparență este scăzut, o cotă semnificativă de acțiuni este deținută de persoane despre care există informații puține sau care intră în categoriile de risc. Experţii nu exclud că reprezentanţii băncii au comis erori în informația dezvăluită.

raitingul bancilor

Cel mai scăzut rating, de o stea, nu a fost revendicat de nicio bancă. Ratingul de o stea presupune un nivel foarte scăzut de transparență, unde marea majoritate a acțiunilor sunt deținute de persoane despre care nu sunt disponibile informații sau care intră în categoriile de risc.

„Băncile comerciale au fost destul de receptive la apelurile noastre de publicare a informațiilor referitoare la acționari, astfel că scorul multora din acestea a fost îmbunătățit. Dacă trendul continuă, cred că în următoarele 2-3 ediții al Rating-ului, majoritatea băncilor vor fi notate cu 4 sau 5 stele în clasamentul nostru”, a comentat rezultatele analizei Natan Garștea, director program la Expert-Grup și unul din autori.

Ținem să menționăm că ratingul prezentat nu reflectă solvabilitatea și stabilitatea financiară a băncilor comerciale, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma a doi indicatori de percepție: (i) transparența; și (ii) puterea financiară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.