Principală  —  Ştiri  —  Social   —   [Foto] Deprecierea leului — motiv…

[Foto] Deprecierea leului — motiv de panică?!

Leul continuă să se deprecieze, iar băncile își afișează cursul valutar după propriul plac. Aceasta ne demonstrează și panourile a căror curs diferă de la o bancă la alta. Astfel, plimbându-ne de-a lungul bd. Ștefan cel Mare am observat diferite prețuri de vânzare și cumpărare a valutei străine.

Menționăm că ieri, 16 februarie curent, Lucia Hadârcă, directorul Departamentului operațiunii valutare din cadrul Băncii Naționale din Moldova, a declarat că avem o piață liberă, care-și stabilește singură prețurile. „BNM va interveni doar în cazurile în care va fi necesar”, a adăugat ea. „Așteptăm o ajustare în casele de schimb valutar. Sperăm că în curând vom ajunge la un nou echilibru, dar până ce, nu trebuie să vă faceți griji – există lei în circulație”, ne-a liniștit Lucia Hadârcă.

În același timp, Dorin Draguțanu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, a anunțat că va fi majorată rata de politică monetară cu 5 puncte procentuale, de la 8,5% la 13,5% la sută. „Asta este o politică strictă. Noi vom continua să vindem valută. Dar într-o manieră rațională, fiindcă rezervele valutare nu sunt un sac fără fund. Noi trebuie să susținem piața valutară, dar trebuie să avem grijă de rezervele valutare. Această majorare de pană la 13,5% are drept scop scumpirea leului moldovenesc”, a subliniat Dorin Draguțanu.

Amintim că devalorizarea leului continuă, ceea ce duce la scumpirea medicamentelor, a produselor alimentare, a gazulului, energiei, etc.