Drăguțanu: În Moldova este suficientă valută străină, dar se află în depozite şi în saltele populaţiei

Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, susţine că în Republica Moldova este suficientă valută străină, dar că aceasta se afla în depozite şi în saltele populaţiei.

„Valută este în Republica Moldova și foarte multă, în depozitele persoanelor fizice și în saltelele persoanelor fizice. Totul constă în faptul cum să îi convingem să o vândă”, a declarat guvernatorul astăzi la o conferinţă de presă.

Drăguţanu a explicat că ceea ce se întâmplă acum pe piaţa valutară „este o reflectare în oglindă a sentimentului economic din Republica Moldova”. „Agenții economici tind

să-și plaseze economiile în valuta, iar cei care au valută nu se grăbesc să o vândă. Lucrurile acestea trebuie să fie combătute nu doar prin declarații, dar și prin decizii concrete pe care societatea să le înţeleagă”, a spus șeful BNM.

Cât priveşte diferențele considerabile ale cursului valutar afişate de casele de schimb valutar, guvernatorul BNM a menţionat varietatea și diferența dintre ratele de cumpărare și vânzare a valutelor arată că pe piață avem o hiper-agitație. „Piața caută un echilibru. Eu cred că această perioadă de agiotaj nu are cum să dureze foarte mult”, a declarat Drăguțanu.

În context, el a precizat că BNM așteaptă învestirea cât mai urgentă a noului Guvern, „pentru a veni împreună cu Guvernul, cu BNM și Parlamentul cu măsuri de stabilizare foarte clare și concrete”.

„BNM are anumite sugestii la nivel macroeconomic de stabilizare a economiei. Apoi vom ieși să comunicăm ce putem face pentru a stabiliza piața valutară pentru a stabiliza în primul rând economia”, a adăugat Dorin Drăguțanu.

De notat că astăzi, BNM a stabilit un curs valutar de 22,37 lei pentru un euro și 19,59 lei pentru un dolar american. Casele de schimb valutar, ănsă, afișează la cumpărare, un curs de 24,5 lei pentru euro și 29,9 lei la vânzare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.