"După ce am discutat cu toată echipa, am decis că voi juca simplul şi tot ceea ce este posibil", a declarat Nadal, care ocupă în acest moment locul 5 în clasamentul ATP, marţi, la capătul unui antrenament de o oră şi jumătate alături de compatriotul său David Ferrer.

Sesiunea de pregătire s-a încheiat cu o discuţie de 20 de minute cu antrenorul şi unchiul său, Toni Nadal, căpitanul Spaniei, Conchita Martinez, şi medicul său de încredere, Angel Ruiz Cotorro.

Nadal va face pereche la dublu cu Marc Lopez (numărul 21 mondial la dublu), în timp ce la dublu mixt o va avea ca parteneră pe Garbine Muguruza (numărul 4 mondial la simplu).

"Antrenamentele de luni şi marţi au fost cele mai intense pe care le-am făcut în ultimele două luni, iar încheietura mâinii a ţinut. Este o veste bună şi, chiar dacă situaţia nu este ideală, am decis că voi juca", a explicat campionul iberic, în vârstă de 30 ani, care n-au mai participat la nicio competiţie oficială după forfaitul de la Roland Garros, înaintea celui de-al treilea tur, din cauza unei accidentări la încheietura mâinii stângi.

Rafael Nadal va fi, de altfel, purtătorul de drapel la delegaţiei Spaniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2016.

"Încheietura este în curs de vindecare, însă trebuie să recunosc că încă resimt dureri. Riscuri există în continuare (de agravare a leziunii), însă este clar că dacă rămâi pe canapeaua ta de acasă îţi asumi mai multe riscuri decât atunci când ieşi pe stradă", a adăugat el.

Câştigătorul a 14 turnee de Grand Slam şi campion olimpic la simplu, în 2008 la Beijing, Nadal s-a antrenat pentru prima oară luni la Rio.

El este al doilea jucător din Top 10 mondial care a sosit deja în Brazilia, alături de britanicul Andy Murray, deţinătorul titlului olimpic.

Marţi seara, elveţianul Stanislas Wawrinka, numărul 4 mondial şi campion olimpic la dublu alături de compatriotul său Roger Federer, în 2008, a declarat forfait din cauza unei accidentări la spate, care s-a agravat în timpul Mastersului 1.000 de la Toronto, desfăşurat săptămâna trecută.

În aceste condiţii, după retragerile lui Federer, tot din cauza unei accidentări, şi Wawrinka, Elveţia a pierdut doi dintre jucătorii pe care se baza cel mai mult în obţinerea de medalii la turneul de tenis de la Rio.