„Cu imensă tristeţe anunţ trecerea la cele veşnice a unui mare prieten al MNŢR, un om pe care l-am admirat şi îl admir şi acum, bucurându-mă că am avut şansa să îl cunosc. Cu doar 8 zile în urmă, la MNŢR, a avut loc lansarea celui mai recent album al cărui autor a fost Domnul Paul. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Ştefan Niţulescu

Pictorul Paul Gherasim s-a născut la 25 iunie 1925, la Boteşti, judeţul Suceava. A studiat desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar pictura cu Jean Alexandru Steriade, la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1943-1947). Din anul 1946 a participat la principalele expoziţii oficiale, relatează Agerpres.

Prima expoziţie personală a avut loc în 1965, la Galeria Galateea. A participat aproape permanent, de atunci, la manifestări plastice din muzee şi galerii din ţară şi străinătate, obţinând numeroase premii, burse de studii, călătorind.

În anul 1985 are iniţiativa înfiinţării grupului „Prolog”, cu un program de asumare a conceptului de „ordine divină” care fertilizează natura. Din acest grup fac parte artişti de primă mărime: Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paştina etc. În lucrările sale, artistul simplifică imaginea până la esenţă: „Logosul”, „Octogonul”, „Bolta”, „Însemnarea”, compoziţii cu Iisus spiritualizat, purtat pe braţe într-o lumină gri-albăstruie sunt doar câteva dintre temele studiate îndelung, în cultul zugravilor de biserici.

Anul acesta a publicat la Editura Doxologia, a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, albumul de fotografie „Urma Sfântului Apostol Andrei”. Tot la editura ieşeană sunt în curs de apariţie alte două volume sub semnătura pictorului Paul Gherasim: „Ştergerea urmelor” şi „Biserica lui Hristos”.

Privegherea (miercuri şi joi) şi slujba de înmormântare (vineri, 5 august, ora 11.00, după Sfânta Liturghie) vor avea loc la Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti.