Rămăşiţele Avei au fost descoperite cu mult timp înainte, în 1987, când cercetătorii i-au găsit craniul şi alte oseminte într-un mormânt săpat în rocă, alături de o cupă de metal şi alte artefacte. Liderul proiectului, Maya Hoole, a afirmat că descoperirea este neobişnuită deoarece majoritatea mormintelor aparţinând culturii Beaker erau săpate în sol şi marcate cu o grămadă de pietre numite tumuli.

Hoole a explicat că: „Le-a trebuit mult timp şi resurse să sape groapa. Însă dacă ei ştiau că femeia sigur va muri, probabil groapa a fost săpată cu mult timp înainte”. 

Reconstruirea feţei lui Ava a fost realizată de Hew Morrison, care a întâmpinat o serie de piedici, cum ar fi estimarea dimensiunii maxilarului, deoarece o mare parte din el lipsea. Judecând după mărimea dinţilor Avei, acesta a putut să estimeze grosimea buzelor.

Rămăşiţele i-au ajutat pe cercetători să estimeze că tânăra avea între 18 şi 22 de ani când a murit, deşi cauza morţii este încă necunoscută. Majoritatea oamenilor din cultura Beaker aveau capul rotund, dar cel al Avei era alungit, fapt ce i-a făcut pe cercetători să stipuleze că acesta a fost modificat cu bună ştiinţă după ce aceasta a murit.

Motivul pentru turtirea craniului nu este încă cunoscut, bazându-se pe lungimea tibiei descoperite, cercetătorii au estimat că Ava avea 1,67m.