Donald Tusk la Chişinău – despre încredere, criza bancară şi perspectiva europeană a R.Moldova

Președintele Consiliului European Donald Tusk, aflat astăzi într-o vizită la Chișinău, a avut întrevederi cu conducerea de vârf a republicii, în cadrul cărora a vorbit despre reformarea justiției, lupta cu corupția, încrederea populaţiei ce urmează a fi restabilită de autorităţile centrale, dar şi despre perspectiva europeană a R.Moldova.

„Vom acorda asistență R.Moldova pentru a rezista provocărilor din exterior și să-și sporească încrederea acasă”

„Vom acorda asistența necesară Republicii Moldova pentru a rezista provocărilor din exterior și să-și sporească încrederea acasă. Este un subiect care va fi discutat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga ”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, după întrevederea cu şeful statului Nciolae Timofti.

Totodată, oficialul european a menţionat că ţara noastră trebuie să intensifice reformele, „ în așa fel încât acestea să producă schimbări reale pentru cetățeni”. În special, potrivit lui Tusk, R.Moldova trebuie să reformeze sistemul judecătoresc, să lupte cu corupția, dar şi să depăşească criza bancară. „Este foarte important de a recâștiga încrederea donatorilor și investitorilor, dar și mai important – pentru a restabili încrederea cetățenilor”, a adăugat Tusk.

tusk

„Republica Moldova este cel mai promițător partener în procesul de integrare europeană”

„Republica Moldova este cel mai promițător partener în procesul de integrare europeană, iar aspirațiile europene ale moldovenilor sunt justificate”, a declarat Donald Tusk, după ce a participat la şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, prezidată de premierul Chiril Gaburici.

Întrebat dacă lipsa unei majorități parlamentare clare afectează procesul de integrare europeană a Moldovei, Donald Tusk a lăsat să se înţeleagă că acest lucru nu îngrijorează Bruxellesul în mod deosebit. „Noi, la Bruxelles, apreciem eforturile depuse în vederea asigurării stabilității politice în Moldova”, a menţionat Tusk.

Tot acolo, oficialul european a opinat că Republica Moldova ar trebui să valorifice pe deplin oportunităţile ce le oferă piaţa UE, urmând să crească volumul de exporturi.

tusk2

Guvernul Republicii Moldova va prezenta un raport de progres în Parlament, la 2 iulie 2015

Din cauza agendei încărcate, Donald Tusk nu a ieşit în faţa presei după întrevederea cu preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

În schimb, preşedintele Legislativului a menţionat că în cadrul întrevederii s-au discutat prioritățile agendei Chișinăului în relațiile cu Bruxellesul, dar și despre progresul implementării Acordului de Asociere. Potrivit acestora, Guvernul urmează să prezinte un raport de progres în Parlament, la 2 iulie 2015, atunci când se împlinește un an de la ratificarea Acordului de Asociere.

Totodată, Andrian Candu l-a asigurat pe Donald Tusk că va insista ca proiectul legii cu privire la Procuratură să ajungă în cel mai scurt timp în lista priorităților deputaților, dând asigurări că nu va admite rețineri la acest subiect.

Cei doi oficiali au abordat pe larg subiectul soluționării crizei din sistemul financiar-bancar. Președintele Parlamentului a menționat că își dorește elucidarea cât mai grabnică a situației și identificarea persoanelor vinovate, inclusiv recuperarea activelor.

tuskcandu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.