Linkuri accesibilitate

Victor Chironda: „Referendumul este o posibilitate de a oferi o apreciere activității administrației Chișinăului”


Judecătoria sectorului Centru al capitalei a înregistrat recent, în premieră, un grup de inițiativă care își propune să adune semnături de la locuitorii Municipiului Chișinău pentru iniţierea unui referendum de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă, care se află la al treilea mandat. De ce acest referendum şi în ce condiţii se poate desfăşura? Răspunsuri la aceste şi alte întrebări, în convorbirea cu activistul civic Victor Chironda, liderul grupului respectiv de iniţiativă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:38 0:00
Link direct

Victor Chironda
Victor Chironda

Europa Liberă: Aşadar, judecătoria sectorului Centru al capitalei a înregistrat grupul de iniţiativă pentru iniţierea unui referendum de destituire a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Este o premieră când la scara municipală este înregistrat un grup de iniţiativă pentru organizarea unui referendum cu privire la demiterea unui primar. Din punctul dumneavoastră de vedere, de ce până acum nu a fost posibil şi acum este?

Victor Chironda: „Nu a fost posibil pentru că nu prea au fost grupuri de inițiativă. Mă bucur că este o premieră și cred că ar trebui să se întâmple cât mai des.”

Europa Liberă: Până la consumarea eventualei contestaţii la Curtea de Apel, sunteţi îndreptăţiți să desfăşuraţi, ca grup de iniţiativă, o campanie pentru demiterea primarului, să invocați argumentele în fața publicului?

Victor Chironda: „Așa cum prevede legea, în baza acestei hotărâri deja am înaintat un demers către Comisia Electorală Centrală, ca să ne ofere legitimațiile de membri și listele de circumscripție. listele în care vom colecta semnături. Dacă o să fie o eventuală contestație la Curtea de Apel, o să fim notificați, însă până acum nu am fost anunțați.”

Europa Liberă: De ce voi, grupul de iniţiativă, consideraţi că acest om nu mai merită să fie primar al capitalei după mulţi ani cât a fost?

Victor Chironda: „Pentru tot ce se întâmplă în oraș, pentru situația în care a fost adus orașul, pentru lipsa de atitudine și reforme, pentru corupția care domină în primărie și ceea ce ține de dezvoltarea orașului, adică ce nu se întâmplă în dezvoltarea orașului, pentru multiplele cazuri de nerespectare a drepturilor cetățenilor orașului Chișinău de a avea o viață bună aici în oraș. Administrația orașului se ocupă cu tot ce vrei, numai nu cu asigurarea unei vieți decente pentru cetățeni.”

Europa Liberă: Aţi respectat întru totul procedurile, aveţi argumentele pentru care consideraţi că Dorin Chirtoacă nu mai trebuie să stea instalat în funcţie. Puteţi oferi, însă, şi vreun argument pentru scepticii înveteraţi – că nu aveţi agendă politică şi că nu sunteţi ghidaţi de altceva decât de grija pentru rezidenţii capitalei?

Victor Chironda: „Eu mă conduc de prevederile legii și de drepturile pe care ni le oferă aceasta. Dreptul de a organiza un referendum local este unul din drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale locuitorilor unei comunități. Este practic unicul instrument prin care oamenii pot să atragă atenția asupra problemelor lor și să schimbe cumva situația. De obicei, în campaniile electorale, cetățenii devin ostaticii discuțiilor și războaielor geopolitice și nu li se permite să-și exercite votul așa cum ar vrea ei. Pentru că sunt puși în situația să aleagă între est și vest, între mâna Moscovei și adevărul istoric, în timp ce referendumul este o posibilitate de a oferi o notă, o apreciere a administrației orașului și a ceea ce fac ei.”

Europa Liberă: Cine alcătuieşte Grupul de iniţiativă, pentru că anterior a mai fost o tentativă, a opoziției socialiste, de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului?

Victor Chironda: „A fost o singură tentativă, Grupul de inițiativă de atunci conștientiza că ei nu au posibilitatea de a organiza pentru că era în ultimul an de mandat al primarului și legea nu prevede asta. Acum, noi am respectat toate condițiile. Din Grupul de Inițiativă fac parte reprezentanți ai societății civile, reprezentanți ai partidelor politice din Consiliul Municipal, reprezentanți ai partidelor din afara Consiliului Municipal, cetățeni simpli ai orașului care pur și simplu nu mai pot răbda situația care este la moment.”

Europa Liberă: Înregistrarea grupului este doar o procedură, în referendum, în campania ce-l va preceda veţi folosi argumente politice? În general aveţi preocupări politice legate de – iată – intenţia de a-l debarca pe primarul liberal?

Victor Chironda: „Demersul nostru prin definiție este unul politic, pentru că primarul general al orașului este ales pe criterii politice, însă problemele pe care le vom discuta vor ține strict de problemele orașului, ale municipiului și ale cetățenilor. Acesta este un proces politic, evident, pentru că referendumul, ca și alegerile, este un proces politic. Însă noi vrem să evităm la maximum discuțiile geopolitice, politice și tot felul de circumstanțe de acest gen. Oamenii trebuie să vină la urne și să dea o apreciere, după părerea lor, dacă Dorin Chirtoacă merită să mai rămână în funcție, dacă primăria actuală își face lucrul cum trebuie sau nu, asta este partea prioritară a procesului inițiat de noi. Evident că vor fi discuții politice, evident că vor fi tot felul de idei și supoziții cu referire la ce se va întâmpla după asta. În opinia mea, după asta o să fie un proces electoral normal, oamenii vor avea posibilitatea atât să candideze la funcția de primar, dacă vor întruni criteriile necesare, cât și vor avea dreptul să voteze pentru cine cred ei că merită să conducă acest oraș. Eu nu văd aici o problemă, totul este perfect legal și democratic.”

Europa Liberă: Vă interesează doar acest primar în sine sau şi vehiculul partinic care-i asigură sprijinul?

Victor Chironda: „Întreaga structură partinică și administrativă pe care ei au construit-o de fapt. Totul se ține pe primarul general, în baza câștigului său această structură își are existența, lucrează activează, însă nu doar primarul general, în sine, este responsabil din problemele din oraș, este vizată întreaga administrație pe care o conduce, oamenii pe care pe care îi pune sau îi menține în funcțiile respective. Și eu cred că Dorin Chirtoacă este obligat să răspundă nu doar pentru sine, cât și pentru colegii săi, subalternii săi pe care îi conduce și îi numește în funcție.”

Europa Liberă: Dar eventuala plecare a lui Dorin Chirtoacă ar implica și plecarea aparatului său?

Victor Chironda: „Evident, pentru că foarte mulți din oamenii de acolo lucrează doar pentru că Dorin Chirtoacă le ține apărarea. De exemplu, șeful direcției transport, domnul Gamrețchi, a fost demis deja de trei ori și avem decizia oficiului Cancelariei de Stat, care spune că, Consiliul Municipal a procedat perfect legal când l-a demis din funcție, pentru că direcția de transport este o direcție care se subordonează Consiliului Municipal. Însă pentru că primarul Dorin Chirtoacă insistă ca Gamrețchi să rămână în funcție, el continue să-și exercite atribuțiile de serviciu și să gestioneze proiecte investiționale de infrastructură de mare anvergură în oraș, și vedem ce se întămplă, pe Bulevardul Ștefan cel Mare, pe Negruzzi, pe Alecsandri.”

Europa Liberă: Nişte alegeri anticipate ale primarului pe cine ar favoriza în condițiile de astăzi când atâta lume vorbeşte de un stat capturat, v-ați pus vreodată problema aceasta de context, de deficiențele democrației directe în anumite situații?

Victor Chironda: „Dacă ar fi să ne temem întotdeauna de circumstanțe, n-ar trebui să ieșim din casă. Eu nu cred că trebuie să ne temem de faptul că, uite, avem o situație politică complicată și asta nu ne permite să ne administrăm corect localitatea. În primul rând, demiterea primarului ar fi un precedent foarte important pentru democrația din Moldova, când politicienii și-ar da seama că ei nu mai pot să țină ostatici cetățenii unei localități sau a unei țări, doar pentru simplul fapt că ei reprezintă o opțiune geopolitică. Dorin Chirtoacă șantajează cetățenii cu venirea socialiștilor sau a comuniștilor, deși singur nu face nimic ca să reformeze administrația din oraș. Eu cred că trebuie să se oprească șantajul acesta al orășenilor și oamenii trebuie să înțeleagă că principalul criteriu de alegere a unui primar trebuie să fie competențele și lucrurile pe care și le propune să le facă și pe care chiar le face. Trebuie să ținem cont că aceste alegeri vor fi doar pentru doi ani, până la alegerile locale ordinare din 2019, și eventual, un nou primar ales va trebui să demonstreze ce capacități are.”

Europa Liberă: Ca grup civic, vă doriți să participați la debarcarea unui primar sau și la instaurarea unuia nou, mai agreat? De fapt, cum veţi interacționa în acest sens cu partidele politice care arată destul egoism în acest sens?

Victor Chironda: „Grupul de inițiativă își încetează existența odată ce referendumul se decide a fi organizat. Deja cum o să procedeze partidele politice, ține de viziunea și de strategia lor electorală, noi nu avem nicidecum implicare în asta, însă la fel ca partidele politice, societatea civilă, la fel poate să aibă candidați pentru funcția de primar.”

Europa Liberă: Grupul Dvs. de iniţiativă sau cei care aveau să-l constituie şi-au propus exclusiv doar debarcarea primarului şi reformatarea primăriei sau aţi avut vreo încercare de a colabora întru binele oraşului?

Victor Chironda: „Sigur că am avut, fiecare dintre membrii Grupului de Inițiativă, am în vedere liderii acestui grup, reprezentanții societății civile au avut tentative de a colabora cu primăria. Au fost proiecte în care am încercat să implicăm oamenii din primărie, însă am văzut că nu ai cu cine pur și simplu. Ne-au fost închise ușile în nas și nu suntem luați în serios.”

Europa Liberă: Deci ați testat pe viu sistemul?

Victor Chironda: „Evident, iată numai proiectul meu cu Scuarul Cehov, ne-a luat un an de zile să obținem toată documentația de la primăria, deși, în mod normal, asta trebuia să se întâmple în două-trei zile.”

XS
SM
MD
LG