01:46:34 29.03.2024
Stiri

Expert // Ce EVITĂ SĂ SPUNĂ Banca Națională a Moldovei despre majorarea ratei de bază

Economie 17.02.2015 13:53 Vizualizări3478 Autor: Virginia Nica


Expert // Ce EVITĂ SĂ SPUNĂ Banca Națională a Moldovei despre majorarea ratei de bază facebook.com

Majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei (BNM) va duce la scumpirea depozitelor și creditelor, care are drept scop stabilizarea ratei de schimb. Totuși, această decizie va avea și efecte negative, consideră experții în economie.

Astfel, expertul economic Stanislav Madan susține că, în urma deciziei de a majora rata de bază, va avea loc creșterea ratelor de bază la depozite și credite, scopul fiind diminuarea cantității de lei aflate în circulație.

„Cu alte cuvinte, prin această masură se dorește scumpirea leului și stabilizarea ratei de schimb. Totodată, prin această măsură BNM vrea să stimuleze persoanele fizice să își mute depozitele din valută în lei, datorită ratei mai atractive, sau cel puțin să le mențină în lei”, a explicat Madan.

Pe de altă parte, expertul susține că BNM evită să vorbească și despre alte consecințe ale majorării ratei de bază, cum ar fi faptul că nu se vor mai face investiții din cauza scumpirii creditelor.

„Mai puțini lei în circulație înseamnă blocaje financiare în lanț prin imposibilitatea onorării unor plăți de către mulți agenți economici (plata datoriilor curente, plata salariilor), ceea ce va duce la falimentarea lor. Vor avea loc scumpiri în lanț, care sunt deja inevitabile, în condițiile reducerii cantității de lei în circulație. Aceasta înseamnă că vom deveni mai săraci și ne vom permite mai puțin”, a mai declarat Stanislav Madan.

După ce Banca Națională a Moldovei a majorat, pe parcursul ultimelor trei luni, rata de bază de la 3,5% la 8,5%, astăzi guvernatorul Dorin Drăguțanu a anunțat că această valoare a crescut cu 5%, ceea ce ar trebui să ducă la stabilizarea leului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md