Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Experți în drept constată…

(VIDEO) Experți în drept constată lipsa de transparență la CSM

Transparența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) poate fi îmbunătățită odată cu publicarea tuturor hotărârilor și renunțarea la practica de adoptare a hotărârilor „în deliberare”. Concluzia se regăsește în cel mai recent raport realizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Astăzi, 2 august, a fost lansat raportul „Transparența și eficiența Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova”, pentru perioada ianuarie 2015 – martie 2016. Raportul analizează modul de administrare a sistemului judecătoresc și funcționarea propriu-zisă a CSM.

În raport se menționează că sunt necesare schimbări în administrarea sistemului judecătoresc care, modificarea practicii de organizare și desfășurare a concursurilor pentru toate funcţiile vacante în sistemul judecătoresc, asigurarea repartizării aleatorii a dosarelor prin PIGD. Politica de acordare a premiilor și a altor ajutoare materiale judecătorilor și președinților de instanță nu este clară și transparentă iar practica soluționării solicitărilor individuale ar putea duce la decizii arbitrare.
Totodată, autorii documentului consideră că transparența CSM poate fi îmbunătățită odată cu publicarea tuturor hotărârilor, renunțarea la practica de adoptare a hotărârilor „în deliberare”, indicarea în fiecare hotărâre a numărului de voturi pentru fiecare soluție pusă la vot, precum și informarea periodică a publicului despre modul de implementare a măsurilor anticorupție din sistemul judecătoresc.
Raportul vine cu o serie de recomandări inclusiv pentru Parlament. Sunt propuse modificări ale legislației astfel încât CSM să organizeze concursuri periodice pentru ocuparea tuturor funcţiilor vacante în sistemul judecătoresc. Legislația trebuie să prevadă o competență a CSM de a amâna examinarea cererii de demisie a judecătorului în perioada examinării procedurii disciplinare sau urmăririi penale. Urmează să fie implementată optimizarea procedurii de numire a judecătorilor de instrucție de bază și supleanți prin numirea acestora în toate judecătoriile din țară concomitent și numirea tuturor judecătorilor de instrucție pentru un mandat fix de trei ani, fără posibilitate de prelungire.

Potrivit autorilor raportului, CSM a fost invitat să comenteze constatările și recomandările formulate înainte de publicarea documentului final, dar acest demers a rămas fără răspuns.

Sursa Video: www.ZdG.md

Toate constatările, concluziile și recomandările autorilor pot fi găsite aici.