Anunţul a fost făcut de către adjunctul procurorului general al Ucrainei, georgianul David Sakvarelidze, la un post local de televiziune. „El se va subordona procurorului general, dar în cea mai mare parte va lucra cu biroul Anticorupţie”, a precizat Sakvarelidze.

Viceprocurorul general al Ucrainei a mai spus că formarea unui birou anticorupţie separat este prevăzută într-o nouă lege, care presupune, printre altele, că toţi membrii biroului vor fi aleşi exclusiv în bază de concurs.

Amintim că georgianul David Sakvarelidze a fost numit recent în funcţia de viceprocuror general al Ucrainei, unde sunt promovate intens reformele şi experţii străini în funcţii importante. 

Acesta nu este primul expert străin cooptat de Kiev pentru a lupta împotriva corupţiei. În funcţia de expert principal anticorupţie al guvernului ucrainean a fost numit fostul comisar european pentru Impozitare, Uniune vamală, Audit şi Antifraudă, Algirdas Semeta. Acesta, care a fost şi ministru de Finanţe al Lituaniei, va avea ca misiune monitorizarea înţelegerilor de afaceri şi va soluţiona plângerile privitoare la cazuri de corupţie, fenomen care afectează de mult timp Ucraina.

Totodată, în cadrul executivului ucrainean, în fruntea a trei ministere au fost aduşi cetăţeni străini. Este vorba despre lituanianul Aivaras Abromavičius, care a preluat portofoliul de ministru al Finanţelor. Acesta a activat până în prezent în cadrul companiei suedeze de investiţii East Capital. Funcţia de ministru al Economiei a fost ocupată de Natalie Jaresko, născută în Ucraina, dar care locuieşte de mai bine de 30 de ani în SUA. Ea a activat în cadrul Departamentului de Stat între 1992 şi 1995, iar în prezent este director executiv al companiei Horizon Capital. Funcţia de ministru al Sănătăţii i-a revenit georgianului Alexander Kvitaşvili, care a deţinut anterior aceeaşi funcţie în ţara sa.