(foto) Festivalului Moldo Crescendo: Concert de muzică clasică printre ruinele conacului Ciolac-Malski

16

Sâmbătă, 30 iulie, în satul Bahmut, raionul Călăraşi a avut loc cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Clasică Moldo Crescendo op.2 Conace. Vizitatori din Chişinău au avut ocazia să admire frumuseţea de altă dată a conacului, iar locuitorii satului au audiat pentru prima dată un concert de muzică clasică în satul lor. Furtuna a alungat spectatorii şi muzicienii în Casa de Cultură a satului, însă asta nu a împiedicat sătenii să mulţumească pentru experienţa unică trăită.

La o distanţă de aproximativ 70 de kilometri de Chişinău, pe un drum de ani buni în reparaţie, se află satul Bahmut şi conacul Ciolac-Malski. Conacul a fost construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic. A aparținut unui boier polonez, vorbitor de limba rusă. După anii 1860, boierul s-a stabilit definitiv în sat. Construcția conacului a început aproximativ în anul 1876 și s-a terminat în 1887. Acum, conacul este în stare avansată de degradare.

3

Oaspeţi de la Chişinău au admirat eleganţa de altă data a conacului, dar şi târgul organizat de meşteşugarii locali. În scurt timp însă, furtuna a impus spectatorii să audieze concertul în Casa de Cultură a satului.

Chiar şi în aceste condiţii, sătenii au mulţumit muzicienilor repetând de nenumărate ori că este prima dată când în sat se face un concert de muzică clasică: “aţi adus soarele şi la noi în sat”, a spus o spectatoare.

Reamintim că unul din obiectivele Festivalului Moldo Crescendo op.2 Conace, pe lângă promovarea muzicii clasice, este de a atrage atenţia asupra necesităţii renovării şi păstrării patrimoniului arhitectural al ţării.

4

Festivalul Moldo Crescendo continuă. Următorul concert este miercuri, 3 august, în sala Muzeului Naţional de Artă. Spectatorii pot cumpăra bilete pe fest. md.

În curs de renovare, Muzeul Naţional de Artă aduce o notă de eleganţă străzii 31 august. Puţini însă ştiu că edificiul a fost construit la iniţiativa principesei Natalia Dadiani şi a găzduit un gimnaziu de fete, care a purtat numele principesei până în 1940. Din 1941 până în 1944 gimnaziul poartă numele Reginei Maria. Iar între anii 1945 şi 1970 clădirea servește drept sediu al Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM, iar din 1970 şi până în 1988 aici îşi desfășoară activitatea Muzeul de Istorie a PCUS al RSSM.

În prezent, blocul Dadiani se află în proces de restaurare. În anul 2014 a fost semnat Memorandumul între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în baza căruia, Guvernul României a oferit grantul în valoare de 1 000 000 euro în vederea restaurării blocului Dadiani și deschiderii unor noi spații expoziționale.

În acelaşi timp, campania de crowdfunding a celor de la Moldo Crescendo continuă. Puteți dona pentru această cauză frumoasă.

5

6

7

8

10

9

11

12

13

14

15

17

18

19

20

21

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente