(VIDEO) Veaceslav Platon vrea să colaboreze cu FBI privind furtul miliardului din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Omul de afaceri Veaceslav Platon, reținut la 25 iulie la Kiev, după ce autoritățile de la Chișinău l-au dat în căutare internațională, și arestat pentru 40 de zile, vrea să colaboreze cu FBI pentru a depune mărturii despre jaful din sistemul financiar-bancar moldovenesc. Anunțul a fost făcut de unul din avocații lui Platon, Denis Şkiptan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit avocatului, Platon este gata să colaboreze cu instituția americană pentru investigarea furtului de un miliard de dolari din Republica Moldova.

Totodată, avocatul spune că se încearcă intimidarea lui Platon, în acest sens fiind sesizate autoritățile ucrainene, cărora li se cere sa-și apere cetățeanul.

„Platon vrea să colaboreze cu FBI, pe subiectul privind furtul miliardului de dolari din Republica Moldova. În acest sens, cerem autorităților din Ucraina să-i asigure securitatea, deoarece se încearcă intimidarea acestuia. Ne-am adresat și președintelui Petro Poroșenko, cerându-i să clarifice situația în care se află cetățeanul ucrainean Platon”, a anunțat avocatul.

De asemenea, acesta a anunțat că extrădarea lui Platon în Republica Moldova nu este posibilă, întrucât acesta nu este cetățean al țării noastre, iar Constituția Ucrainei nu permite extrădarea cetățenilor ucraineni.

„Extrădarea cetățeanului ucrainean nu este posibilă, conform Constituției. Ucraina trebuie să-și apere cetățenii”, a mai spus avocatul.

Amintim că, Platon a fost plasat în arest, la 28 iulie, pentru 40 de zile. Decizia a fost luată de o instanţă de la Kiev. Avocatul lui Platon, Gleb Seghida, anunță că decizia va fi atacată într-o instanţă superioară.

Acum Procuratura din Ucraina va aștepta din Republica Moldova o cerere de extrădare a acestuia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...