Rusia propune ţărilor NATO şi aliate consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Administraţia de la Moscova a adresat o invitaţie experţilor militari din state membre NATO şi aliate pentru a discuta despre situaţia politică şi militară în Europa, anunţă Ministerul rus al Apărării, iniţiativa fiind confirmată de Alianţa Nord-Atlantică.

„Experţi militari (NATO – n.red.) sunt invitaţi la Moscova în septembrie pentru consultări pe tema situaţiei politice şi militare din Europa”, a declarat luni seară Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apărării.

„Prioritatea consultărilor va fi reciprocitatea siguranţei zborurilor militare deasupra Mării Baltice. Sunt invitate şi ţări non-membre NATO”, a adăugat oficialul guvernamental rus.

Un reprezentant NATO a confirmat, conform ziarului Le Figaro, că au fost primite „mai multe propuneri” de cooperare, în spiritul concluziilor Consiliului NATO-Rusia, desfăşurat imediat după summitul Alianţei Nord-Atlantice din Polonia.

„Aliaţii vor analiza cu atenţia propunerile, înaintea de a stabili viitoarele etape. Este necesară o reciprocitate a transparenţei activităţilor militare şi o reducere a riscurilor, în scopul menţinerii stabilităţii şi securităţii în zona euro-atlantică”, a spus oficialul NATO.

Cu ocazia reuniunii din 13 iulie, reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice şi Rusiei au avut „discuţii utile şi deschise”, anunţa secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, precizând că au fost prezentate deciziile summitului NATO de la Varşovia şi că a fost reiterat principiul respectării suveranităţii Ucrainei. Delegaţia Rusiei a propus măsuri de garantare a securităţii în zona Mării Baltice. În plus, Rusia a cerut explicaţii din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru deciziile luate cu ocazia summitului de la Varşovia, unde s-a aprobat suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...