Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Condoleanțe Casei Regale a României…

Condoleanțe Casei Regale a României de la Timofti și Filip. Drapelul de la Primărie, coborât în bernă

familiaregala.ro

Președintele Nicolae Tmofti și premierul Pavel Filip au transmis mesaje de condoleanțe Casei Regale a României în legătură cu decesul Majestății Sale, Regina Ana, care a trecut în nefiinţă, la vârsta de 92 de ani, astăzi, 1 august, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Familia Regală anunță  mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare, care va avea loc la Curtea de Argeș, şi doliu timp de 40 de zile.

„Am aflat cu adâncă tristețe și profund regret vestea despre moartea Reginei Ana a României. Este dureros faptul că Peleșul intră în doliu la doar două luni de la ceremonia emoționantă dedicată împlinirii celor 150 de ani de Regalitate. Regina Ana a fost și va rămâne un simbol al măreției și demnității neamului românesc. Alături de Rege, în anii de pribegie, Suverana a promovat și a iubit Țara, punându-și crezul în revenirea României la Democrație. Cu aceleași sentimente curate, ca și întreaga familie regală, a susținut, în ultimii ani de viață aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Regina Ana își merită locul în istoria României și al tuturor românilor. Dumnezeu s-o odihnească!”, se arată în mesajul președintelui Timofti.

Premierul a subliniat că poporul Republicii Moldova este alături de români în aceste momente de profundă tristețe și va păstra cu mult respect amintirea Reginei.

„Personalitate de mare cultură şi delicateţe, Regina Ana şi-a dedicat cu pasiune întreaga viaţă României, promovării valorilor româneşti în lume. Realizările României, în egală măsură ca şi dramele ei, au fost trăite la înalte cote de sensibilitate de Suverană. Pentru dragostea sa necondiţionată faţă de ţară, pentru tot ceea ce a făcut în promovarea bunului nume al României, poporul a preţuit-o înalt şi a înconjurat-o cu dragoste”, se menționează în mesajul premierului Filip.

Și Primăria municipiului Chişinău deplânge trecerea la cele veșnice a Majestății Sale, Regina Ana a României și transmite condoleanțe întregii Case Regale Române. În semn de profundă compasiune pentru pierderea suferită, Primăria capitalei a coborât în bernă drapelul de pe clădirea instituției.

Regina Ana a României a trecut în nefiinţă, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş.

La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din oraşul Morges.

În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Conform cu tradiţia Funeraliilor Regale din ţara noastră, corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

Ultimele Funeralii Regale din România au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta.

Regina-Ana-a-Romaniei-si-Regele-Mihai-I
Regina Ana a României și Regele Mihai I

Regele Mihai I şi Regina Ana formau cel mai longeviv cuplu regal din istoria României. Mai multe detalii vedeți pe Mediafax.ro.

Foto: familiaregala.ro